BVNL bij begrotingsbehandeling Defensie: eigen militaire soevereiniteit voorop

De Nederlandse krijgsmacht is de afgelopen jaren gesneuveld, als gevolg van het gebroken geweertje-beleid van het kabinet. BVNL is blij dat er nu eindelijk geld uitgetrokken wordt voor Defensie, maar we investeren nog steeds te weinig in onze eigen militaire soevereiniteit.

Het kabinet trekt continu de knip voor internationale partners, terwijl we éérst in onze eigen krijgsmacht moeten investeren. Alleen deze maand al werd het volgende bekend:

  • 100 miljoen voor wéér een nieuw internationaal fonds voor Oekraïne van de Joint Expeditionary Force;
  • Tientallen militairen voor de European Military Assistance Mission;
  • ‘Overtollige’ F-16’s voor Oost-Europese bondgenoten;
  • Miljoenen voor de Europese Vredesfaciliteit;
  • Materieel voor Oekraïne, met een vervangingswaarde van €526 miljoen.

Geld en materieel worden verbrand alsof het niks is, en alsof we het zelf niet nodig hebben. Is Nederland eigenlijk nog wel in staat zichzelf te verdedigen? BVNL vreest van niet. Maar ondertussen wordt er wel een Europees leger opgetuigd, worden er steeds meer Europese autoriteiten, fondsen en missies opgezet en financieren wij oorlogen buiten de Europese Unie, waar wij niets mee te maken hebben.

Volgens Defensie zelf zal het personeelstekort binnen een paar jaar zo groot zijn, dat de basale taken niet meer kunnen worden uitgevoerd. BVNL wil werk maken van een goedbetaalde, adaptieve krijgsmacht, met een flexibel personeelssysteem van beroepsmilitairen, deeltijd-militairen en burgermedewerkers.

Wij zijn blij dat in 2024 de 2 procent norm van het BBP weer wordt gehaald. Nederland heeft een volwaardige, autonome krijgsmacht nodig, die ons land kan beschermen als dat nodig is. Laten wij dus blijven investeren in onze eigen verdediging. In het belang van Nederland.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.