Wel in de krant, niet naar de Kamer – BVNL verzoekt om geheime opnamen en apps over mondkapjesdeal

Vorige week verzocht BVNL om uitstel van het debat over de mondkapjesdeal, dat op 1 december gepland stond, omdat VWS nog altijd de chat- en sms-berichten daarover niet had vrijgegeven. Volgens de minister was het niet mogelijk deze communicatie voorafgaand aan het debat aan de Kamer te verstrekken. Desondanks kwam de Volkskrant – opnieuw – met een bloemlezing aan geheime berichten en geluidsopnamen over de illustere ‘Sywert-deal’. Ondertussen blijven de mailboxen van de Kamerleden akelig leeg.

Update: op vrijdag 2 december maakte de Volkskrant bekend dat het Ministerie van VWS heeft besloten geen verdere openheid te verstrekken over de mondkapjesdeal.

Beter journalist dan Kamerlid
“Opnieuw worden wij als Kamerleden ’s ochtends wakker en moeten wij in de krant lezen wat ons als eerste verteld had moeten worden. Niks ten nadele van de Volkskrant natuurlijk, maar op deze manier kan ik beter journalist worden, want dan weet ik in ieder geval zeker dat ik meer informatie krijg dan als parlementariër. Hoe kunnen wij ons werk naar behoren doen, als wij constant buitenspel worden gezet?”

Van Haga heeft het Ministerie van VWS verzocht om de communicatie waarover de Volkskrant beschikt zo snel mogelijk naar de Kamer te sturen. “Het is te absurd voor woorden dat ik nu weer moet gaan lopen bedelen bij het ministerie, terwijl ik nauwelijks een week geleden het debat moest laten uitstellen omdat de minister beweerde niet met informatie over de brug te kunnen komen. Deze kwestie sleept zich nu al veel te lang voort. Eerst duurde het maanden voor het onderzoek was afgerond, vervolgens bleek daaruit niets dat wij niet al wisten en nu dit weer. Wat een gênante vertoning.”

Het debat over de mondkapjesdeal is uitgesteld tot 21 december. De minister van VWS heeft beloofd de chat- en sms-berichten uiterlijk 15 december vrij te geven. Van Haga: “Laten we dit alsjeblieft voor het einde van dit jaar afronden. We hebben tenslotte nog meer te doen, met alle crises in dit land.”

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.