VVD geeft ondernemers sigaar uit eigen doos: ‘in 20 jaar coronaschuld afbetalen.’

Nederland mag eindelijk weer open, maar voor veel ondernemers begint de ellende nu pas echt. Waren ze al niet failliet gegaan, dan zit dat er nu wel aan te komen, door de torenhoge schulden die ze moeten afbetalen. De VVD weet raad: ze mogen er gewoon langer over doen! Dat de VVD de ondernemers zelf te gronde heeft gericht, vergeet de partij voor het gemak maar even.

Tot hun nek in de schulden
Vorige week liet VVD-Kamerlid Thierry Aartsen bij Op1 weer eens zien hoe de grote ‘ondernemerspartij’ van Nederland nou eigenlijk ├ęcht tegenover ondernemers staat. In plaats van binnen vijf jaar, zouden ondernemers twintig jaar moeten krijgen om hun opgebouwde coronaschulden af te betalen, aldus een glunderende Aartsen, duidelijk zeer in zijn nopjes met dit barmhartige plan om ondernemers te steunen. In werkelijkheid is dit natuurlijk weinig anders dan een sigaar uit eigen doos. Tenslotte is het mede aan de VVD te danken dat ondernemers tot hun nek in de schulden zijn komen te zitten door de lockdowns en alle andere restrictieve maatregelen. Het is het kabinet – en daarmee de VVD – geweest dat het hele MKB de nek heeft omgedraaid. Maar de schulden die ondernemers door het coronabeleid hebben opgelopen kwijtschelden kan niet. Want, aldus de VVD, dat is toch belastinggeld.

Schaamteloos
BVNL is verbijsterd over deze hypocriete retoriek. Dus er mag geen belastinggeld worden uitgegeven aan het redden van de ondernemers, de mensen die onze economie en dus de samenleving draaiende houden. Maar het geld van de burger mag wel worden gespendeerd aan het optuigen van een testsamenleving, dure corona check-apps en een digitale identiteit? BVNL denkt dat de burger zijn zuurverdiende geld liever besteed ziet aan winkels en de horeca, dan aan een antivirus- cq. surveillancemaatschappij, die vooral het belang van de bestuurders en de elite dient, ipv dat van hen. Als de ondernemers gered worden en daardoor weer kunnen ondernemen, blijft er misschien nog iets over van de maatschappij zoals wij die ooit kenden. Maar als het hele MKB omvalt – en de faillisementen die we nu zien zijn nog maar het topje van de ijsberg – blijft er van die samenleving echt niets meer over. Het kabinet heeft Nederland volstrekt aan gort geslagen en verleent ons nu de gratie om wat meer tijd te nemen voor het opruimen van de puinhoop die zij veroorzaakt heeft. En daar moeten we dan nog dankbaar voor zijn ook? Het leek eigenlijk al niet meer mogelijk, maar kennelijk kan de schaamteloosheid toch nog een tikje erger.

Manipulatie pur sang
Er is twee jaar lang met belastinggeld gesmeten om het coronabeleid van het kabinet te bekostigen. Maar nu blijkt dat dat beleid meer kwaad gedaan heeft dan goed, is het kabinet plotseling zuinig op het gemeenschapsgeld, onder het mom van bescherming van de burger. Het is wel weer duidelijk: de VVD heeft een broertje dood aan ondernemers en de Nederlandse economie is voor hen geen prioriteit. BVNL wil dat ondernemers volledig gecompenseerd worden voor de afgelopen twee jaar, zij zouden niet moeten boeten voor het gebruikmaken van steun waartoe zij door het kabinet veroordeeld waren, om hun bedrijven nog enigszins overeind te houden. Het is manipulatie pur sang om hardwerkende mensen op deze manier verantwoordelijkheid in de schoenen te schuiven die zij helemaal niet zouden hoeven nemen. Maar het kabinet is in haar relatie met de burger nou eenmaal een destructieve partner. En het is, zoals dat gaat in gewelddadige relaties, bijzonder moeilijk om daaraan te ontsnappen.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.