Van Haga stelt Kamervragen na uithaal VN-rapporteur over politiegeweld

Kamerlid Wybren van Haga (Belang van Nederland) wil een reactie van het kabinet op de uithaal van een speciale VN-rapporteur op het gebied van marteling naar het optreden van de Nederlandse politie bij demonstraties. Nils Melzer noemt op Twitter beelden van slaande agenten “een van de meest walgelijke voorbeelden van politiegeweld sinds George Floyd”, een zwarte Amerikaan die om het leven kwam bij zijn hardhandige arrestatie. De VN-rapporteur reageert op filmpjes waarin agenten optreden tegen betogers. Het gaat onder meer om een video waarin te zien is hoe de mobiele eenheid op het Malieveld een man slaat die op de grond ligt. Ook deelde hij een veelbekeken filmpje waarop te zien is hoe een politiehond afgelopen weekend een man greep in Amsterdam.

“Bijzonder triest dat het disproportioneel handelen van Nederlandse politie internationaal wordt bekritiseerd. Het heeft er alle schijn van dat de jarenlange onderbezetting van het politieapparaat leidt tot korte en gefrustreerde lontjes bij een deel van de agenten, die zich schijnen af te reageren op demonstranten”, aldus Van Haga, die wijst op het feit dat diverse korpsen in het land honderden agenten tekort komen.

Vragen van het lid Van Haga aan de minister van Justitie en Veiligheid inzake uithaal VN-rapporteur

1) Bent u bekend met bericht ‘VN-rapporteur hekelt optreden Nederlandse politie bij protesten’ (1)?

2) Kunt u inhoudelijk reageren op het de aankondiging van een VN-rapporteur om op korte termijn een officieel protestbericht te sturen inzake het handelen van de Nederlandse politie?

3) Wat vindt van het feit dat disproportioneel handelen bij de politie steeds vaker voor lijkt te komen?

4) Deelt u de mening dat de jarenlange onderbezetting van het politieapparaat leidt tot enorm hoge werkdruk en korte lontjes bij een deel van de agenten? Zo ja, hoe gaat u de tekorten bij de politie ledigen? Graag een gedetailleerd antwoord.

5) Hoe gaat u het disproportioneel geweld bij de politie verder aan banden leggen? Graag een gedetailleerd antwoord.

(1) https://www.trouw.nl/binnenland/vn-rapporteur-hekelt-optreden-nederlandse-politie-bij-protesten~b2323578/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=whatsapp

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.