Van Haga over coronastress: “Hoeveel ic-bedden zijn er nu bijgekomen?”

Wybren van Haga is geen voorstander van nieuwe coronamaatregelen. Zeker niet omdat er niets wordt geïnvesteerd in het opschalen van de zorg. “Er wordt paniekvoetbal gespeeld en de economie krijgt klap op klap”, aldus Van Haga, die wijst op bijvoorbeeld de horeca- en evenementenbranche. “Vertel mij nou eens hoeveel extra ic-bedden er zijn geregeld en hoeveel extra IC-verpleegkundigen zijn opgeleid om het aantal besmettingen te kunnen managen, zonder dat we meteen weer in de kramp van nieuwe maatregelen schieten?”

De kabinetten Rutte zorgden alleen maar voor puinhopen in de zorg

“Het sluiten van ziekenhuizen en spoedeisende hulp afdelingen, het ontslaan van tienduizenden medewerkers uit de zorgsector en het halveren van het aantal ic-bedden, zijn zomaar wat voorbeelden waardoor we in de kramp schieten als het aantal coronabesmettingen toeneemt. Het zou ziekenhuisdirecteuren, OMT-leden en mensen van het Kabinet sieren als ze eindelijk de zorg eens op orde te brengen, voordat we de samenleving opzadelen met nieuwe maatregelen”, aldus Van Haga.

Vragen van het lid Van Haga aan de minister van Volksgezondheid inzake het coronabeleid

1) Bent u bekend met het bericht ‘Mogelijk meer coronamaatregelen nu aantal besmettingen snel toeneemt’ (1)?

2) Kunt u, alvorens u overgaat tot het nemen van nieuwe maatregelen, duiden hoe u de zorg, en dan met name de IC-capaciteit, op orde heeft gebracht om Corona te managen zónder de samenleving te belasten met nieuwe maatregelen?

3) Graag een overzicht van het volgende;

  • hoeveel ziekenhuizen zijn er heropend? Idem voor Spoedeisende Hulp afdelingen
  • van hoeveel ziekenhuizen wordt voorgenomen sluiting teruggedraaid? Idem voor Spoedeisende Hulp afdelingen

4) Hoeveel ic-bedden zijn er deze coronacrisis bijgekomen? Zitten we daarmee weer op het niveau van voor de halvering van het aantal ic-bedden? Graag een gedetailleerd antwoord van het aantal ic-bedden over de periode van de afgelopen tien jaar

5) Hoeveel zorgmedewerkers zijn er deze coronacrisis bijgekomen? Graag een gedetailleerd overzicht van het aantal zorgmedewerkers over de periode van de afgelopen tien jaar

(1) AD, 25 oktober 2021

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.