Schokkende WOB-verzoeken openbaar – BVNL vraagt debat aan

Deze week werden een aantal WOB-verzoeken mbt het coronabeleid openbaar gemaakt, die blijk geven van een – op z’n zachtst gezegd – nogal discutabele manier van handelen van het kabinet. BVNL wil tekst en uitleg. “De onderste steen moet boven over deze volksverlakkerij.”

Manipuleren en schofferen
Dat de coronamaatregelen en de manier waarop deze door het kabinet rücksichtlos werden doorgedrukt niet bijzonder kies waren, daar was BVNL al vanaf het eerste uur van overtuigd. Dat er daardoor grondrechten en vrijheden met voeten getreden werden ook. Maar dat het kabinet daarvoor ook nog bewust belangrijke informatie voor de Nederlanders achterhield en hen bovendien manipuleerde en achter de coulissen schoffeerde, is toch wel heel naargeestig om te ontdekken. Maar – in tegenstelling tot veel bewindspersonen de afgelopen twee jaar – de WOB-verzoeken liegen niet. En, zoals dat nou eenmaal gaat met leugens: al zijn ze nog zo snel, de waarheid achterhaalt ze wel.

Gruwelijk voor de gek gehouden
In de openbaar gemaakte communicatie van het Ministerie van VWS wordt zonder omhaal gesproken over de ‘wankele basis’ voor het inperken van grondrechten en de ondemocratische aard van de noodverordeningen. ‘Maar dat zeggen we niet’ valt te lezen in de stukken. ‘We verzwijgen dat’ en ‘We leggen niet uit waarom’, met als klap op de vuurpijl ‘We produceren morgen wel wat zinnen’. Kortom: we zijn gruwelijk voor de gek gehouden. En het kabinet is er nog trots op ook, zo valt te lezen.

Crisis die er niet had hoeven zijn
Beste burgers van Nederland, dit is uw kabinet. Dit zijn de mensen die u al twee jaar lang gegijzeld houden, die uw vrijheid, uw rechten, uw inkomen, uw gezondheid, uw ontwikkeling, uw familie en uw vrienden van u hebben afgenomen. Allemaal in naam van een crisis die er niet had hoeven zijn, op grond van rechtmatigheid die er overduidelijk dus helemaal nooit geweest is. En ze hebben er geen nachtje minder om geslapen. In tegenstelling tot de rest van Nederland, dat de afgelopen twee jaar regelmatig wakker heeft gelegen van de zorgen, de wanhoop, de eenzaamheid en het verdriet. Het land loopt zijn tandvlees, maar het kabinet staat nog steeds lachend op.

Beerput
Daarnaast blijkt nu ook nog dat het Ministerie van VWS zich in de eerste maanden van de coronacrisis meermaals heeft bemoeid met de conceptadviezen van het OMT. Zorgelijk, omdat altijd is gezegd dat het OMT onafhankelijk is van de overheid. Onderzoek van Nieuwsuur bewijst dat het ministerie meermaals overleg voerde met het RIVM, dat voorzitterschap heeft over het OMT, over tekstwijzigingen in de conceptadviezen van het OMT. Dit is schokkend, omdat het betekent dat de adviezen van het OMT dus wel degelijk politiek gestuurd werden. Iets wat tot nu toe door het kabinet altijd stellig is ontkend. Een zeer kwalijke zaak en regelrecht bedrog van het Nederlandse volk. En waarschijnlijk niet de laatste faux-pas van het kabinet. De vraag is wat er straks nog meer allemaal uit de beerput komt.

Debat
BVNL wil per direct tekst en uitleg van het kabinet. Wat is er nog meer gezegd en gedaan dat het daglicht niet kan verdragen? Welke worsten zijn Nederland nog meer voorgehouden, om ons in het onrechtmatige gareel te houden? BVNL heeft een debat aangevraagd. “Ik wil over deze volksverlakkerij de onderste steen boven hebben. De betreffende ambtenaren, die notabene in dienst van burgers moeten staan, jagen we met pek en veren het ministerie uit,” aldus Wybren van Haga. Ook wil BVNL weten in hoeverre minister De Jonge, destijds verantwoordelijk VWS-minister, op de hoogte was van de grondrechtschending door zijn ambtenaren: “Als dat zo is, dan is hij het laatste restant geloofwaardigheid verloren en moet hij weg. Ook al zit hij nu op een ander ministerie.”

Wij raden het kabinet aan te beginnen met het ‘produceren van wat zinnen’. Want dit behoeft wel een heel erg goed verhaal.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.