OMT-advies, of VWS-advies? Inmenging en manipulatie vierden hoogtij

Twee jaar lang heeft Nederland geleefd op basis van OMT-adviezen. Althans, dat werd ons voorgehouden. Inmiddels blijkt dat het OMT, dat zogenaamd onafhankelijk was, sterk werd beïnvloed door het ministerie van VWS. Niet alleen is dit ethisch onverantwoord, het heeft levens gekost.

Stuitend om op terug te kijken
‘Wij van WC-Eend…” Het is een omschrijving die goed van toepassing is op de werkwijze van het ministerie van VWS tijdens de coronacrisis. In plaats van daadwerkelijk te varen op de onafhankelijke adviezen van wetenschappers en experts, voerde toenmalig minister van VWS, Hugo de Jonge, vooral adviezen uit die hij zelf had bedacht. Of, beter gezegd, die hij het OMT had opgelegd te geven. Dat er in verzorgingshuizen geen persoonlijke beschermings middelen (PBM) gebruikt hoefden te worden, was zogenaamd een advies van het OMT. In werkelijkheid werd dat advies dusdanig aangepast dat het ‘binnen de communicatielijn’ van het ministerie van VWS paste, zodat er niet te veel vragen over zouden komen. De Jonge bleef erop hameren: ‘Wij volgen het advies van de experts’, ‘Wij baseren ons op het advies van het OMT.’ Het is stuitend om op terug te kijken, met de kennis van nu.

Misdadig
De OMT-adviezen waren heilig. Het kabinet verschool zich erachter. Maar we werden twee jaar lang aan de lopende band belogen en bedrogen. Honderden mensen in verpleeghuizen stierven er per week, in het begin van de pandemie. Allemaal omdat Hugo de Jonge helemaal niet naar het echte advies van het OMT luisterde, maar vooral zijn eigen zin doordrukte. BVNL deed hiervoor aangifte van een ambtsmisdrijf en vroeg een debat aan, maar dat werd door de gehele coalitie geblokkeerd. Inmiddels zijn we twee jaar verder en is de schade van het coronabeleid nauwelijks meer te overzien. Inmiddels weten wij dat het OMT helemaal geen onafhankelijk orgaan was, maar slechts een spreekbuis voor het ministerie van VWS. BVNL verzoekt de regering daarom excuus aan te bieden aan de Nederlandse bevolking voor deze misleiding. Het heeft levens gekost, levens beschadigd en de maatschappij kapot gemaakt. Het had niet zo hoeven gaan. Dat is onvoorstelbaar tragisch. En weinig anders dan misdadig.

BVNL blijft eisen dat de Tweede Kamer inzicht krijgt in hoe het écht zit. Wat de échte adviezen van het OMT waren, hoe vaak het ministerie van VWS zich daarmee bemoeid heeft en waarom. Wat de gevolgen hiervan zijn geweest en of de Staat aansprakelijk kan worden gesteld voor alle geleden schade door oneigenlijke en onwetenschappelijke adviezen, belangenverstrengeling en list en bedrog. Wat ons twee jaar lang is aangedaan gaat alle perken te buiten. Nederland heeft recht op de waarheid en op gerechtigheid. BVNL stopt niet totdat wij beiden hebben gekregen.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.