Miljoenen aan corona-uitgaven VWS niet te achterhalen. BVNL eist verantwoording

Uit recent openbaargemaakt WOB-verzoeken blijkt dat het ministerie van VWS gigantische bedragen heeft uitgegeven aan allerlei organisaties en belangengroepen in het kader van de coronapandemie. Wat er precies met dat geld is gebeurd, weet niemand. Ook deze bonnetjes zijn nergens meer te vinden. BVNL wil tekst en uitleg over dit rücksichtlos smijten met gemeenschapsgeld.

Staatskas leeggeroofd
Terwijl Nederland afstevent op een recessie en steeds meer mensen ieder dubbeltje om moeten draaien, werd onlangs pijnlijk duidelijk waarom er in de zogenaamd zo ‘diepe zakken’ van het kabinet geen euro meer te vinden is om de aan de bedelstaf rakende burger een beetje tegemoet te komen. WOB-verzoeken onthullen dat de staatskas is leeggeroofd door het ministerie van VWS, dat lukraak het belastinggeld van de burgers heeft opgesoupeerd in het kader van de coronabestrijding. Niet in eigen land bovendien, maar vooral over de grens, waar organisaties als de Europese Commissie, de WHO, GAVI en de farmaceutische industrie gretig hun handjes ophielden bij voormalig coronaminister Hugo de Jonge. Wat er precies gebeurd is met de gedoneerde miljoenen is een raadsel, niet alleen voor de Nederlandse belastingbetaler, maar ook voor het ministerie van VWS zelf. In de WOB-documenten valt te lezen dat ambtenaren van het departement geen flauw idee hebben waar het geld naartoe is gegaan en wat de afspraken met de verschillende partijen zijn. Het financiële wanbeleid dat spreekt uit de openbaargemaakte documenten is ontluisterend. Om nog maar te zwijgen over de respectloosheid voor de hardwerkende Nederlanders.

Sinterklaas deelt coronacadeaus uit
Het coronabeleid en de maatregelen hebben ongekende (economische) schade aangericht. Tevergeefs, want het heeft vooral veel gekost, maar niets opgeleverd. Dat is al erg genoeg, maar dat het kabinet deze kosten niet eens kan verklaren en rechtvaardigen, maakt het nog veel erger. Volgens de laatste doorrekeningen van het Centraal Planbureau leeft straks één op de tien kinderen in Nederland in armoede. Maar omdat minister De Jonge als Sinterklaas aan Jan en alleman coronacadeaus heeft uitgedeeld, kan de overheid er niet meer voor zorgen dat de broodtrommeltjes van deze kinderen gevuld worden. En als de prijzen blijven stijgen, zijn straks alle ouders van Nederland op pakjesavond al blij als zij hun kinderen een warme maaltijd kunnen geven, in plaats van cadeaus, want dan kan bijna niemand nog in z’n levensonderhoud voorzien.

BVNL wil van alle uitgaven die door het ministerie van VWS gedaan zijn in het kader van de coronapandemie zien waar dat geld naartoe is gegaan, voor wat en wie daarbij betrokken zijn geweest in welke hoedanigheid. Middels schriftelijke vragen roepen wij de huidige minister van VWS ter verantwoording over de financiële keuzes die de afgelopen twee jaar zijn gemaakt door zijn departement. Het kabinet heeft Nederland in armoede gestort. Wij hebben op z’n minst recht om te weten wie er wél een dikke boterham kunnen eten van ons geld.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.