Kim Feenstra en Wybren van Haga woedend over sluiten kindhartcentrum Groningen

“Dit knettergekke besluit moet het nieuwe kabinet meteen terugdraaien”. Het bericht van topmodel Kim Feenstra uit Groningen aan de fractie van Belang van Nederland over het besluit van minister Hugo de Jonge om het centrum voor aangeboren hartafwijkingen van het UMCG te sluiten is bij Wybren van Haga ingeslagen als een bom.

“Kim, die connecties heeft met het ziekenhuis en uit Groningen komt, wordt aan alle kanten bestookt door medewerkers, artsen, ouders en andere Noordelingen die allemaal willen dat het kindhartcentrum in het UMCG open blijft, zodat Noord-Oost Nederland niet naar Utrecht of Rotterdam hoeft”, aldus Tweede Kamerlid Wybren van Haga, die blij is dat Feenstra contact met BVNL heeft gezocht om in actie te komen. De voorman van Belang van Nederland wijst op de eerste reactie van het hoofd kindercardiologie, die stelt dat de impact enorm zal zijn. “Het kindhartcentrum behandelt patiënten voor en rondom de geboorte en daarna vaak de rest van hun leven. Voor heel Noord-Oost-Nederland. Die mensen moeten nu opeens naar de Randstad. Waanzin.” 

Ook Kim Feenstra pleit voor behoud van het kindhartcentrum in Groningen: “Alle expertise is hier. Door dit besluit zal de kinder intensive care (IC) flink gereduceerd worden. En wat te denken van het gespecialiseerde personeel, zoals de al schaarde ic-verpleegkundigen, die allemaal hun leven in Groningen en omgeving hebben? Die verhuizen echt niet even naar een ander deel van het land,” aldus Feenstra, die vindt dat Noord-Nederland op dit terrein geen vergeten gebied mag worden. 

Van Haga stelt Kamervragen over de kwestie en doet samen met Feenstra de oproep om de petitie voor behoud van het kindhartcentrum in Groningen massaal te tekenen. “Deze petitie is binnen een paar dagen 100.000 keer getekend. Het leeft dus enorm bij de mensen,” aldus Van Haga en Feenstra. 
Robert Pestman, Statenlid namens BVNL in Groningen is blij dat Van Haga en Feenstra gezamenlijk het belang van het noorden dienen “Je zal maar een kind met hartproblemen hebben en het hele land door moeten. Onmenselijk!”, aldus Pestman. 

Vragen van het lid Van Haga aan de minister van Volksgezondheid inzake het voornemen om het kindhartcentrum in Groningen te sluiten

1) Bent u bekend met het bericht ‘Operaties aan het kinderhart voortaan alleen nog in Rotterdam en Utrecht’ (1) en de petitie waar zich al meer dan 100.000 mensen keren tegen dit voornemen (2)? 

2) Bent u bekend met de eerste reactie van het hoofd kindercardiologie, die stelt dat de impact enorm zal zijn. “Het kindhartcentrum behandelt patiënten voor en rondom de geboorte en daarna vaak de rest van hun leven. Voor heel Noord-Oost-Nederland. Die mensen moeten nu opeens naar de Randstad”? Graag een toelichting waarom u Noord-Oost-Nederland zo’n belangrijke functie wilt ontnemen 

3) Bent u bekend met het feit dat alle expertise in Groningen aanwezig is? Zo ja, waarom zet u dat met uw besluit op het spel? Graag in uw toelichting een reactie op de zorg dat de kinder intensive care (IC) flink gereduceerd zal worden. En wat te denken van het gespecialiseerde personeel, zoals de al schaarse ic-verpleegkundigen, die allemaal hun leven in Groningen en omgeving hebben? Die verhuizen echt niet even naar een ander deel van het land. 

4) Heeft u de bereidheid om dit knettergekke besluit als de wiedeweerga terug te draaien? Zo neen, waarom niet?

(1) https://www.ad.nl/rotterdam/operaties-aan-het-kinderhart-voortaan-alleen-nog-in-rotterdam-en-utrecht~a81a8b52/

(2) https://www.petities.com/laat_umcg_een_kinderhartcentra_blijven

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.