Instagram verwijdert post BVNL over nieuwe Spaanse coronastrategie: “Noord-Koreaanse trekjes”

Social media platform Instagram verwijderde gisteren een post van Belang van Nederland (BVNL), de partij van Wybren van Haga, inzake het nieuws dat Spanje zich opmaakt voor een nieuwe aanpak van het coronavirus. Volgens Instragram is het bericht van BVNL ‘in strijd met de community richtlijnen’. De BVNL post, waarin staat dat Spanje het coronavirus voortaan net zo zal beschouwen als de griep, bevat echter informatie die diezelfde dag ook via reguliere media naar buiten is gebracht. De partij vindt deze censuur dan ook schokkend en onacceptabel.

Spaans voorbeeld doet goed volgen

Op maandag 10 januari berichten verschillende reguliere media, waaronder de NOS, het Algemeen Dagblad en het Parool, dat de Spaanse regering heeft besloten het coronavirus, na de huidige zesde golf, voortaan te zien als endemisch: een virus dat blijvend rondgaat onder de bevolking, maar waarbij noodmaatregelen niet (meer) nodig zijn. Dit betekent dat Spanje het coronavirus voortaan zal gaan aanpakken als de griep, waarbij niet meer iedere besmetting hoeft te worden geregistreerd en mensen niet altijd meer hoeven te worden getest. BVNL pleit al maanden voor een dergelijke aanpak en roept het Nederlandse kabinet in de verwijderde Instagrampost dan ook op het Spaanse voorbeeld te volgen.

Monddood gemaakt

“Dat deze post zonder gefundeerde tekst en/of uitleg wordt verwijderd is onbegrijpelijk” aldus Van Haga. “Wij hebben niets geplaatst dat niet klopt, maar slechts nieuws gebracht dat ook via vele andere officiële kanalen is verspreid. Dat ons bericht zonder pardon wordt verwijderd, laat zien dat er niet alleen sprake is van censuur, maar bovendien ook van een voorkeursbehandeling voor specifieke partijen door Instagram. Dit heeft niets meer met ‘community guidelines’ te maken, maar slechts met het monddood maken van mensen en platforms die niet tot het establishment behoren en zich niet klakkeloos naar het geldende narratief voegen.”

Noord-Koreaanse trekken

BVNL maakt zich zorgen over de steeds groter wordende invloed van grote technologiebedrijven, die steeds vaker bepalen wat feiten zijn, wie deze naar buiten mag brengen en wat bestempeld wordt als ‘nepnieuws’ en ‘desinformatie’. Van Haga werd op social media al eerder onterecht gecensureerd, toen zijn LinkedIn account plotseling offline werd gehaald. Ook kreeg hij onlangs 24 uur lang een Facebook-block, uitgerekend op de dag van een belangrijk coronadebat. Al eerder stelde hij daarom Kamervragen over het inperken van het vrije woord. “De macht van Big Tech begint Noord-Koreaanse trekken te vertonen” vindt Van Haga.

Bronnen:

https://www.ad.nl/buitenland/spanje-beschouwt-corona-voortaan-als-griep~a3b908ac/

https://www.parool.nl/wereld/spanje-beschouwt-corona-voortaan-als-griep~b3b908ac/

https://nos.nl/liveblog/2412539-spanje-wil-coronavirus-monitoren-als-griep-vanaf-vandaag-minder-treinen-in-de-avond

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.