#HetIsKlaar: nooit meer coronamaatregelen

(door Hans van Tellingen)

Jawel, #HetIsKlaar. Dat is de hashtag die ik een paar weken geleden introduceerde. Deze nam een grote vlucht. Waarom? Omdat mensen de maatregelen niet meer willen. Omdat mensen het beu zijn. Omdat mensen mensen zijn. En elkaar (vaak letterlijk) willen omarmen. Omdat mensen inzien dat de overheid zich steeds meer ontpopt als opponent – en zeker geen medestander – van de burger. Omdat Omikron erg mild is. Maar ook omdat draconische maatregelen eigenlijk nooit gerechtvaardigd waren. Zelfs in maart 2020 al niet. Destijds hadden enkele milde maatregelen al volstaan. Zoals ‘Zweden’ dat heeft aangetoond.

#HetIsKlaar

Want steeds meer mensen zien dat de regering er niet voor de burgers is. Maar slechts voor zichzelf. Het dedain voor de burger is ongehoord. WOB-verzoeken werden bewust onder de pet gehouden door Hugo de Jonge. Zelfs na gerechtelijke bevelen om deze openbaar te maken.

#HetIsKlaar

Want lockdowns werken niet. Of toch wel, maar dan alleen contraproductief. Er sterven veel meer mensen aan lockdowns dan dat deze levens redden. Eigen onderzoek van het Ministerie van Economische Zaken dat uitwees dat lockdowns meer sterfte veroorzaken dan dat deze weten te voorkomen, werd onder het tapijt geveegd. En de uitkomsten van een recent onderzoek van de TU Delft, worden qua conclusies gemanipuleerd door Ernst Kuipers. Terwijl het heel duidelijk is dat 2G en 3G gewoon niet werken.

#HetIsKlaar

Want mondkapjes doen meer kwaad dan goed. Deze houden geen besmettingen tegen. Maar veroorzaken zelf wél gezondheidsklachten.

#HetIsKlaar

Want het lukt niet meer om alle critici weg te zetten als idioten. De grote meerderheid van deze mensen gebruikt alleen rationele argumenten. En is wars van vreemde theorieën. Eenieder die daar op reageert met het woord ‘desinformatie’, is vaak zelf degene die grove onwaarheden naar buiten brengt.

#HetIsKlaar

Want de reguliere media, tot een maand of twee geleden de beste vrienden van de staat, durven het weer aan om kritisch te zijn op het beleid. Zoals het hoort. De media buigen niet altijd meer mee. Maar stellen steeds vaker dingen aan de kaak.

#HetIsKlaar

Want de grote meerderheid is inmiddels tégen het coronatoegangsbewijs. Daar moeten we van af. Volledig. Het is volstrekt onacceptabel dat Kuipers deze tóch wil handhaven. Want het werkt niet. Deze is discriminerend. Onethisch. Sluit mensen uit. En is ongrondwettelijk.

Burgers moeten andere burgers niet controleren. Niet op de sportclub. Niet in de winkel. Niet in het restaurant. Niet in de kroeg. Niet in het onderwijs. Niet in het theater. Niet in de bioscoop. Niet in de concertzaal. Nergens. De coronapas leidt tot een samenleving die uitmondt in achterdocht en wantrouwen. Iedereen die meegaat in dit beleid, is zijn eigen virtuele gevangenis aan het bouwen. Wie ging slapen in democratie, wordt wakker in een autocratie.

#HetIsKlaar

Want we willen niet meer. We kunnen niet meer. En we doen er ook niet meer aan mee. Het hele coronabeleid is een grote sof. Het betrof twee jaar wanbeleid.

#HetIsKlaar

Want we willen niet meer uit elkaar gedreven worden. Willen niet meer tegen elkaar opgezet worden. Willen elkaar weer respecteren. Omarmen. Lief hebben. We willen weer op een normale wijze met elkaar discussiëren. Zonder agressie. Zonder uitsluiting. Zonder haat. En zonder wantrouwen.

Wij willen geen vriendengroepen meer die uit elkaar vallen. Families die uiteen worden gereten. Relaties die op de klippen lopen. Bedrijven die op springen staan door hoogoplopende ruzies. En een maatschappij die desintegreert. Vooral omdat het coronabeleid onnodig polariseert.

#HetIsKlaar

Want die ‘maakbaarheid van de samenleving’ is weer mislukt. Zoals dat altijd gaat met methodes die hun oorsprong vinden in een radicaal socialistisch gedachtengoed. We leven niet in China. Stop deze alomvattende neiging tot staatscontrole. Onze samenleving gedijt alleen bij een beetje ‘positieve chaos’. Een samenleving in vrijheid is een gelukkige samenleving. Een inventieve samenleving. Een creatieve samenleving. Iets waar het de laatste jaren aan heeft ontbroken.

#HetIsKlaar

Want het OMT wordt niet meer serieus genomen. De leden hadden allang vervangen dienen te worden. Door mensen die wél met beide benen in de maatschappij staan. En door onafhankelijke mensen. Mensen die niet allerlei andere belangen hadden om de epidemie te verlengen. Een aantal OMT-leden verdient stevig aan pcr-testen, testen voor toegang en de prikjes bij de mensen. Gewoon niet jofel. #OntbindHetOMT. Zoals ik al vaak op Twitter heb betoogd. De samenleving vaart er wel bij.

#HetIsKlaar

Want wij zijn het zat om geridiculiseerd te worden door onze regering. De kinderlijke toon waarop wij worden aangesproken. En de waanzinnige inconsistenties in het beleid.

#HetIsKlaar

Want meer en meer mensen beseffen dat covid nooit de A-status had verdiend. En nu al helemaal niet met de Omikronvariant. Covid is geen Ebola. Of MERS.

#HetIsKlaar

Omdat de spoedwet achteraf gezien niet nodig was. In juni 2020 (!) schreef ik daar al een blog over. Ook toen was die spoedwet al een gedrochtelijk bedenksel.

#HetIsKlaar

Omdat het klaar is. Wij het beleid niet meer velen. Wij weer willen leven. De angst om te sterven heeft geleid tot ‘niet meer durven leven’. En dat was fout. Daar zijn wij klaar mee. #HetIsKlaar: er is geen andere mogelijkheid dan dat. En geloof me, vanaf maart beginnen ‘The Roaring Twenties’. De mensen staan te popelen om jarenlang feest te vieren. Ter compensatie van de afgelopen twee jaar. Dat zit in de aard van het menselijk beestje. Ik ga het zeker doen, dat feestvieren. Doet u ook mee?

Hans van Tellingen is sociaal geograaf en is directeur/eigenaar van winkelcentrumonderzoeker Strabo bv. Hij is hoofdauteur van ‘Waarom Stenen Winkels Winnen’. Als sociaal wetenschapper is Hans tevens een dossiervreter en een fanatiek waarnemer van maatschappelijke, economische en politieke ontwikkelingen. Hans publiceert vrijwel wekelijks artikelen in De Ondernemer, EW (Elsevier Weekblad), OpinieZ, Retailtrends, Emerce, Stadszaken en anderen.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.