Geheimhouding en desinformatie in de aanloop naar het debat over de oversterfte

Het debat over de onverklaarbare oversterfte is nog steeds niet gevoerd. Ondertussen blijkt dat Minister Kuipers van VWS cruciale informatie achterhield, voortschrijdend wetenschappelijk inzicht ontkent en publiceert de media berichten die nergens op gebaseerd zijn. BVNL blijft vragen om volledige transparantie en het delen van alle data die nodig is om de oversterfte te kunnen verklaren.

Cruciale data
‘Uitgesteld onderzoek naar kanker tijdens pandemie had geen invloed op overlevingskansen van patiĆ«nten’ kopte de Volkskrant onlangs. Onderzoek zou hebben aangetoond er door uitgestelde kankerdiagnoses tijdens de coronacrisis geen mensen zijn overleden. De krant baseerde het juichende artikel op een persbericht, maar verzaakte hier een factcheck op los te laten. Gezondheidseconoom Eline van den Broek, die inmiddels al tijdenlang roept om gedegen onderzoek naar de oversterfte in Nederland en het vrijgeven van de data daarvoor, ontdekte dat er helemaal geen onderzoek was. Dit vertelde zij in een podcast met Marianne Zwagerman. Ondertussen bleek Minister Kuipers van VWS glashard te hebben gelogen over het verzamelen van CT-waarden van coronatests door zijn departement. Lange tijd hield hij vol dat VWS over deze data niet beschikte en dat deze bovendien ‘medisch irrelevant’ was. Het tegendeel blijkt waar. VWS verzamelde miljoenen CT-waarden, die cruciaal zijn voor het in kaart brengen van de epidemiologische situatie en daarmee voor het maken en implementeren van het coronabeleid. BVNL stelde al in 2022 Kamervragen over het veiligstellen van deze data, maar kreeg nul op het rekest. En nog altijd weten wij niet waarom zoveel mensen de afgelopen jaren ‘zomaar opeens’ kwamen te overlijden.

De pot verwijt de ketel
“Zowel de overheid als de media verspreiden desinformatie en flagrante leugens”, aldus Tweede Kamerlid Wybren van Haga. “Ze hebben de mond vol over ‘Wappies’ en ‘fake news’ en hoe gevaarlijk dat allemaal is en de polarisatie die dat als gevolg heeft. Maar de pot verwijt hier de ketel dat hij pikzwart ziet. Bijzonder kwalijk, want het hele coronabeleid was gestoeld op de coronacijfers, die gebaseerd waren op positieve tests. De CT-waarden die bij deze tests gehanteerd werden zijn ontzettend belangrijk. Waren deze misschien dusdanig hoog dat er veel vals-positieve uitslagen gegenereerd werden? Waren veel mensen die positief testen misschien helemaal niet (meer) besmettelijk en was de ernst van de pandemie misschien wel veel minder dan ons werd voorgespiegeld? Verschillende epidemiologische en virologische deskundigen stelden al vanaf het begin van de coronacrisis vragen over de PCR-test en de cycle threshold, maar dit geluid werd steeds afgedaan als onzin. Terwijl de coronamaatregelen keihard ingrepen in de maatschappij, de economie en het persoonlijk leven en de vrijheid van mensen. De nevenschade is enorm en zullen we nog jarenlang voelen. Onze kinderen betalen de rekening van de miljarden die over de balk zijn gesmeten voor deze crisis. Maar de mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn, zowel de politiek als de media, houden de waarheid achter en laten de leugen regeren.”

BVNL stelt deze week opnieuw vragen aan de Minister van VWS, naar aanleiding van vrijgekomen Wob-documenten en recente onderzoeken. Het debat over de oversterfte is door de Tweede Kamer niet controversieel verklaard, wat betekent dat dit doorgang kan vinden onder het demissionaire kabinet Rutte IV. Van Haga: “Het is zaak dat dit debat snel gevoerd wordt. Maar daarvoor hebben we wel alle informatie nodig. Eerlijk, open en volledig beschikbaar. Wij mogen geen genoegen nemen met de verklaring dat de onverklaarbare oversterfte niet te verklaren is.”

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.