Daar gaan we weer: kabinet sorteert voor op terugkeer coronamaatregelen

Geniet nog maar even van uw herwonnen vrijheid, het zou weleens snel voorbij kunnen zijn. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Kuipers van VWS dat het niet uitgesloten is dat er weer snel maatregelen moeten worden ingesteld als het met Corona weer ‘uit de hand loopt’.

Levensgevaarlijke variant
Het duurt even, maar dan heb je ook wat: morgen komt het kabinet met een lange termijn strategie voor de bestrijding van het coronavirus. BVNL pleit al maanden voor scenarioplanning op dit gebied, aangezien het al snel duidelijk was dat leven met dit virus de enige logische optie was. Helaas komt het kabinet opnieuw niet verder dan het invoeren van absurde wetten, die het mogelijk maken om de vrijheden en grondrechten van burgers in te perken. Want hoewel het uitgangspunt van de nieuwe coronastrategie moet zijn om de samenleving open te houden, sorteert het kabinet voor het gemak alvast voor op doemscenario’s waarin het met de ‘besmettingen’ weer ‘uit de hand loopt’, of er een nieuwe levensgevaarlijke variant opduikt, waar we allemaal ter plekke dood van neervallen. Tenslotte: de burger een dag geen angst aangejaagd, is een dag niet geleefd.

Opnieuw in lockdown
In het geval van zo’n ‘worst case scenario’, moet het wat minister Kuipers betreft juridisch mogelijk blijven om weer snel en hard te kunnen ingrijpen. Dit kan mogelijk gemaakt worden door bijvoorbeeld de Tijdelijke wet coronamaatregelen voor de vijfde keer te verlengen, een zogenaamde overbruggingswet in te stellen tot de Wet publieke gezondheid is gewijzigd, of opnieuw te gaan werken met spoedwetten. Hoe je het ook wendt of keert: ga u maar schrap zetten, want voor je het weet zitten we opnieuw in lockdown.

Geproefd van de worst
Het was natuurlijk te verwachten dat de machtshonger van het kabinet na twee jaar proeven aan totalitarisme nog lang niet is gestild. Terwijl Nederland juichend de mondkapjes aan de wilgen hing en QR-loos het terras op dook, werden in de Haagse achterkamertjes de anti-virustools uit de dystopische gereedschapskist alvast weer opgepoetst. En we weten inmiddels allemaal wat het betekent als het kabinet begint te praten in termen als ‘kunnen niet uitsluiten dat’ en ‘niet te voorspellen of’. Zoals in de openbaar gemaakte WOB-verzoeken al te lezen viel: er is ons heel even een worst voorgehouden, maar nu we daar een piepklein stukje van hebben kunnen proeven, is wat het kabinet betreft onze vrijheidshonger wel weer genoeg gestild. Binnenkort kunnen we dus best weer op rantsoen.

BVNL gaat onder geen enkele voorwaarde akkoord met de terugkeer van welke coronamaatregel dan ook. Er mogen geen tijdelijke, spoed en/of andere onzinwetten meer aangenomen worden om Nederland weer op te sluiten en kapot te maken. Dat was eens, maar nooit meer. Een herhaling van de afgelopen twee jaar is uit den boze en wij zullen ons daar dan ook met hand en tand tegen verzetten. In het belang van de volksgezondheid, van de vrijheid en van Nederland.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.