Coronavaccin Pfizer niet getest op verspreiding virus – BVNL vraagt debat aan over misleidende communicatie kabinet

Een opvallende uitspraak van Pfizer-directeur Small in een COVID-hoorzitting: het coronavaccin was voor het op de markt kwam nooit getest op verspreiding. Desondanks pretendeerde het kabinet dat je je vooral ‘voor een ander’ moest laten vaccineren. BVNL heeft een debat aangevraagd over deze misleidende coronacommunicatie.

Wij deden het niet ‘voor een ander’
EuroparlementariĆ«r Rob Roos ontlokte de Pfizer-directeur deze uitspraak door haar te vragen of het coronavaccin getest was op het stoppen van de verspreiding van het virus, voordat dit vaccin op de markt kwam. Het antwoord: nee, dat was niet het geval. Volgens Small omdat ‘wij moesten handelen met de snelheid van de wetenschap om te begrijpen wat er op de markt plaatsvond’. Hoewel Pfizer zelf in haar klinische data melding maakte van de onzekerheid over het effect van het vaccin op transmissie, was het kabinet hierover niet duidelijk in haar communicatie richting de burger. ‘Je doet het voor een ander’ was maandenlang de slogan van het kabinet, waarmee Nederland werd voorgehouden dat vaccineren de verspreiding van het virus zou stoppen. Sterker nog, in de media werd dit letterlijk zo geponeerd. Maandenlang hield het kabinet Nederland gegijzeld met deze uitspraak en werd massaal ingespeeld op onze ‘burgerplicht’ en ons verantwoordelijkheidsgevoel. Werden wij bang gemaakt met berichten dat wij onze ouders, opa’s en oma’s en kwetsbare mensen de dood in zou jagen als wij ons niet lieten vaccineren. Werden onze grondrechten en onze lichamelijke integriteit op grote schaal geschonden en kon er gelegitimeerd discriminatie en uitsluiting plaatsvinden op basis van onze medische status. In hoeverre heeft het kabinet bewust aan misleiding gedaan? Was toenmalig minister van VWS, Hugo de Jonge, zelf wel volledig op de hoogte van de klinische data en waarom werd hierover dan niet transparant gecommuniceerd?

BVNL heeft een debat aangevraagd over de discutabele coronacommunicatie van het kabinet. De Tweede Kamer heeft herhaaldelijk gevraagd om informatie over de effectiviteit van de coronavaccins op de verspreiding van het virus, maar adequaat onderzoek hiernaar werd steeds afgewezen. Is Nederland dus bewust voorgelogen over de werking van het vaccin en daarmee in een opzettelijke vaccinatieval gelokt? Het kabinet moet met tekst en uitleg komen.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.