Coronamaatregelen verdwijnen. Maar komen ze echt nooit meer terug?

Het lijkt erop dat er binnenkort een einde komt aan een groot deel van de coronamaatregelen. Geen anderhalve meter afstand, ruimere openingstijden voor de horeca, niet meer thuiswerken en geen 2G. Goed nieuws! Maar BVNL juicht niet te vroeg. Kan het kabinet beloven dat het nu dan ook écht klaar is? En: wat gaat er gebeuren met alle geleden schade?

Dit nooit weer
Er gloort hoop aan de horizon en het hart van Nederland klopt vol verwachting. Zou het echt waar zijn? Zijn we binnenkort grotendeels van de coronamaatregelen af? BVNL kan niet anders zeggen dan: het zou eens tijd worden. Blijkbaar heeft het kabinet het licht gezien (of eindelijk eens écht naar de cijfers gekeken, de wonderen zijn de wereld misschien toch nog niet uit) en geconcludeerd dat er geen grond meer is voor het op slot houden van de samenleving. Dat het geen zin en geen nut heeft om een discriminatoire QR-code in te zetten voor toegang tot het openbare leven. En dat het – eindelijk – tijd is voor verlossing. BVNL is blij, maar houdt een slag om de arm. De ervaring leert tenslotte en de lessen van de afgelopen twee jaar zijn keihard geweest. Wie zegt ons dat we over een tijdje niet opnieuw worden vastgeketend? Als de cijfers toch weer oplopen. Of als de herfst weer invalt. Dat de ‘gereedschapskist’ van Ernst Kuipers, met al die ongrondwettelijke tools die daar inmiddels in zitten, nooit meer opengaat? Krijgen we nu van het kabinet de harde garantie dat we nooit, maar dan ook echt nooit, meer teruggaan naar de dystopie waarin we de afgelopen twee jaar hebben geleefd? BVNL wil een belofte, zwart op wit. Dit absoluut nooit weer.

Fout van catastrofale proporties
Al maanden roepen wij dat Nederland weer open kan. Onvoorwaardelijk en onverdeeld. Zonder regels, testen, zonder coronapas. Dat de wetenschappelijke data overduidelijk laat zien dat het coronabeleid een fout van catastrofale proporties is geweest. Nu willen wij dan ook weten: wat gaat het kabinet doen met de rokende puinhopen die haar beleid heeft achtergelaten? Wordt dat puin geruimd door degenen die het land in brand hebben gestoken? Of mogen de Nederlanders, kapot en moe gestreden na twee jaar angstzaaierij, opsluiting en bedrog, de schamele resten van hun leven en hun samenleving zelf bij elkaar rapen en moeten zij maar zien hoe zij de boel weer opbouwen.

Menselijk, maatschappelijk en economisch leed
Want er is veel kapot, heel veel. Ondernemers zijn volledig uitgekleed, jongvolwassen levens verwoest, kinderen zijn van ontwikkeling verstoken en families uit elkaar gereten. Mensen zijn ziek geworden en gestorven, niet door Corona en zelfs niet mét Corona, maar aan het coronabeleid, dat hun gezondheid op heel veel verschillende manieren om zeep heeft geholpen. Hoe gaat het kabinet al dat menselijk, maatschappelijk en economisch leed verzachten en compenseren? Want alleen de mondkapjes weggooien en de 1.5 meter stickers van de grond krabben is niet genoeg. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. En er zal heel wat nodig zijn om dat vertrouwen in het kabinet weer terug te krijgen, na alles wat het Nederland – voor niks – heeft laten doormaken.

BVNL roept het kabinet dan ook op: geef Nederland de garantie dat het hier – eindelijk – stopt. Voor altijd. Dat dit keerpunt is en dat we nooit meer omkijken. En dat de prijs die betaald moet worden voor het leed dat de Nederlanders is aangedaan, niet letterlijk en niet figuurlijk door henzelf hoeft te worden opgehoest.

Lees hier meer over het opheffen van de maatregelen.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.