Coronacijfers kunstmatig opgeschroefd: Nederland is belazerd

Gisteren maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend dat iedere in het ziekenhuis opgenomen patiënt die toevallig ook een positieve coronatest heeft, mee wordt geteld in de dagelijkse coronacijfers van de ziekenhuizen. BVNL vindt dit niet juist en heeft hierover al eerder vragen gesteld. Toen werd de kwestie door voormalig minister van VWS Hugo de Jonge echter afgedaan als onzin.

Wie is een ‘coronapatiënt’ en wie niet? Wat zijn daar nou eigenlijk de criteria voor? Al maanden worden we doodgegooid met alarmerende cijfers over besmettingscijfers en ziekenhuisopnames, maar echte duiding over die cijfers wordt steeds maar niet gegeven. Zijn de mensen die positief testen echt ziek en/of besmettelijk? Zijn de mensen die in het ziekenhuis liggen met corona daar ook daadwerkelijk terechtgekomen door het virus? De aap is eindelijk uit de mouw: nee, dat is niet zo. Patiënten die om een andere reden worden opgenomen in het ziekenhuis en vervolgens positief testen op het coronavirus komen te boek te staan als coronapatiënten en schroeven de dagelijkse ziekenhuiscijfers dus gestaag op. “Dit noemen wij nou creatief boekhouden,” aldus Wybren van Haga. “Zo krijg je inderdaad wel een crisis. Of beter gezegd: zo creëer je wel een crisis.”

‘Gevaarlijk nepnieuws’

Enige tijd geleden stelde Van Haga deze kwestie al eens aan de kaak. In een debat vroeg hij Hugo de Jonge om opheldering over de totstandkoming van de dagelijkse ziekenhuiscijfers mbt corona, omdat al heel lang het vermoeden bestond dat patiënten die om volstrekt andere redenen opgenomen werden, meegenomen werden in deze cijfers. Hugo de Jonge deed de vragen van Van Haga vervolgens af als ‘gevaarlijk’ en ‘nepnieuws verspreiden’. Volgens De Jonge zouden Van Haga’s – naar nu blijkt terechte – zorgen en twijfels over de eerlijkheid van de cijfers, afbreuk doen aan de vaccinatiebereidheid in de samenleving. Het feit dat de corona-ziekenhuiscijfers dus wel degelijk oneigenlijk tot stand komen en geen eerlijk beeld geven van de werkelijke situatie mbt de pandemie, veegde hij daarmee handig onder de tafel.

Lying with statistics

Van Haga: “Wat wij, en velen met ons, al lang vermoeden, blijkt dus gewoon waarheid te zijn. Wie door een auto-ongeluk in het ziekenhuis terechtkomt, krijgt een wattenstaaf in z’n neus en verwordt vervolgens tot coronapatiënt. Dat dat volgens de LCPS niet uitmaakt, omdat de druk op de zorg er niet door verandert, is onzin. Het doet er wel degelijk toe dat de cijfers op de juiste manier worden geduid. Juist omdat er nu dus al twee jaar lang mensen in het ziekenhuis geïsoleerd moeten worden en op een speciale manier verpleegd moeten worden, terwijl zij dus waarschijnlijk helemaal geen coronabesmettings-gevaar vormen, hebben we zo’n groot capaciteitsprobleem in de zorg gekregen. Door deze manier van ‘lying with statistics’ is de zorg alleen maar extra onder druk komen te staan, is Nederland onnodig angst aangejaagd en is er beleid gemaakt dat volstrekt buitenproportioneel en enorm schadelijk is geweest. En daar is ook nog eens stelselmatig over gelogen. BVNL eist hierover uitleg en opheldering. We zijn belazerd waar we bij stonden.”

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.