Corona-kaalslag komt langzaam aan het licht – ondernemersschade enorm

Het ging zo goed met de Nederlandse economie, ondanks de coronacrisis. En wat viel het mee met de faillissementen. Twee jaar lang hoorden we dit soort jubelberichten. Maar hoogmoed komt voor de val. De werkelijke schade is vele malen groter dan ons is voorgespiegeld. Het coronabeleid heeft vele ondernemers de kop gekost.

Bittere vruchten
Het leek allemaal zo goed geregeld: royale steunpakketten voor ondernemers uit de vermeende ‘diepe zakken’ van het kabinet, relatief weinig bedrijven die daardoor de afgelopen twee jaar hun deuren moesten sluiten en een economie die na iedere lockdown snel weer terugveerde. Maar wat BVNL al voorspelde lijkt nu inderdaad waarheid te worden: de economische gevolgen van het coronabeleid op de lange termijn, zijn veel groter dan ons op de korte termijn werd voorgespiegeld. En daar gaan we de komende jaren de zeer bittere vruchten van plukken.

Schrijnend
Uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO blijkt dat veel meer zaken dan aanvankelijk gedacht permanent dicht zijn gegaan. Vooral de (nacht)horeca heeft harde klappen gekregen. Maar liefst een op de acht discotheken heeft het niet gered en ook veel kroegen en lunchrooms hebben de handdoek in de ring moeten gooien. De steun die deze ondernemingen konden krijgen, was bij lange niet toereikend, iets wat BVNL al sinds het begin van de pandemie heeft aangekaart. Voor de coronacrisis waren de meeste van deze bedrijven gewoon gezond, maar tegen twee jaar van lockdowns en verregaande restrictieve maatregelen kan zelfs de meest inventieve en zuinige ondernemer niet op.

Nederland is beroofd
Nu het erop lijkt dat aan de meeste coronamaatregelen een eind gaat komen, wil BVNL weten hoe het kabinet de gigantische ondernemersschade gaat compenseren. Tenslotte kan het niet zo zijn dat het opgelegde beleid – waarvan bovendien steeds duidelijker wordt dat het volstrekt zinloos en onnodig was – ondernemers de kop heeft gekost, maar dat de gevolgen daarvan nu, letterlijk, voor hun eigen rekening zijn. Bovendien zijn de faillissementen die we nu zien, nog maar het topje van de ijsberg. Zo meteen moeten ondernemers enorme bedragen aan belasting terugbetalen. Dit gaat zorgen voor een kaalslag. Het coronabeleid heeft Nederland beroofd van waardevolle bedrijven, zowel op economisch als sociaal-maatschappelijk gebied. Wat straks overblijft is een desolate leegte.

BVNL wil nu eindelijk een constructieve lange termijnvisie van het kabinet en een doortimmerd, rechtvaardig compensatie- en herstelplan voor getroffen ondernemers. BVNL weet nog wel een aantal ministeries die best een paar miljard kunnen missen. Het kabinet heeft Nederland twee jaar lang volledig laten afbranden. Voor blussen is het al lang te laat, maar wie zich brandt moet nou eenmaal op de blaren zitten. Dat krijg je ervan als je met vuur speelt.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.