BVNL vraagt om uitstel debat over de mondkapjesdeal als chat- en SMS-berichten ontbreken

Donderdag 1 december debatteert de commissie VWS over de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden. Maar BVNL wil niet in debat als het Ministerie van VWS de langverwachte chat- en SMS-berichten over deze kwestie niet heeft vrijgegeven. Deze komen uiterlijk 15 december, belooft VWS. Maar dat is mosterd na de maaltijd.

Kabinet zet de Kamer op achterstand
“Hoe kunnen wij een fatsoenlijk debat voeren, als we moeten varen op halve informatie?” vraagt Van Haga zich af. “Kamerleden moeten volledig geïnformeerd deelnemen aan een debat. Dat is wat mij betreft de plicht van een Kamerlid richting zijn/haar collega’s en richting de burger, maar het is de plicht van het kabinet en de betrokken bewindspersonen om dat te faciliteren. Helaas zien wij maar al te vaak dat belangrijke informatie pas een paar uur voor een debat, of zelfs helemaal niet, wordt verstrekt. Dit lijkt inmiddels een bewuste strategie te zijn, om de Kamer op achterstand te zetten. Zeer kwalijk en wat mij betreft accepteren wij dat niet langer. Wij debatteren op volledigheid, of wij debatteren niet.”

Grof geld verdiend
BVNL heeft een verzoek ingediend tot het openbaar maken van de chat- en SMS-berichten op uiterlijk dinsdag 29 november, of anders tot uitstel van het debat. “Dit is niet zomaar iets”, aldus Van Haga. “Wij hebben het hier wel over een deal waaraan grof geld is verdiend in crisistijd, over de ruggen van zorgmedewerkers en waar gemeenschapsgeld mee gemoeid is. Het onderzoek naar de toedracht van de deal heeft bovendien ook miljoenen gekost. Dan gaan wij toch geen half werk leveren, door slecht geïnformeerd dat debat te voeren? Wij zijn Nederland meer verschuldigd.”

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.