Steeds meer werkgevers komen in de knel omdat hun personeel door een positieve test dagenlang thuis zit. In andere landen zijn de quarantaineregels veelal soepeler en korter. BVNL vindt dat Nederland zich met haar rigide beleid in eigen voet schiet en wil weten: waarom laten we gezonde mensen niet werken?
Al de hele coronacrisis lang horen we dramatische verhalen over capaciteitsproblemen in verschillende sectoren. Werknemers zitten ‘ziek’ thuis met corona, terwijl dat eigenlijk vooral betekent dat zij positief getest zijn, of aangemerkt zijn als ‘nauw contact’ van iemand met corona. Werkgevers zien met lede ogen aan hoe hun volstrekt gezonde personeel dagenlang uit de running is, wat leidt tot steeds grotere personeelstekorten. Niet in de laatste plaats in essentiële sectoren zoals de zorg en het onderwijs. Steeds vaker proberen zij hun personeel daarom toch aan het werk te laten gaan, hetgeen hen in een potentieel benarde positie brengt, ivm de strenge quarantaineregels in Nederland. BVNL snapt de overwegingen en de wens van werkgevers hun personeel – mits zonder klachten uiteraard – toch aan het werk te kunnen zetten. Tenslotte creëert de overheid met dit beleid zelf de personeelskrapte die wordt aangemerkt als een van de grootste problemen in deze crisis.
Schoen wringt steeds meer
Dat de druk op de ziekenhuizen te groot werd, is deels te danken aan het feit dat een aanzienlijk deel van het zorgpersoneel positief getest thuis zat. Hetzelfde geldt voor het onderwijs, waar aan de lopende band hele klassen naar huis moesten, omdat de halve leerkrachtenstaf in quarantaine zat. Nu de positieve testen, ondanks de harde lockdown, tot recordhoogte stijgen komt een steeds groter deel van werkend Nederland thuis te zitten. Zonder klachten welteverstaan en de toch al krappe schoen van werkgevers begint steeds meer te wringen. In andere landen wordt inmiddels soepeler om gegaan met de quarantaines en mogen mensen veel sneller weer aan het werk. BVNL wil weten waarom Nederland ijzerenheinig vast blijft houden aan de lange quarantaineperiode, terwijl dit duidelijk leidt tot steeds grotere problemen voor de economie.
Thuis duimen draaien
“Nederland ligt al weken op apegapen. Ondernemers en werkgevers weten niet meer hoe ze hun roosters rond moeten krijgen, zorgpersoneel werkt zich het snot voor de ogen omdat ze het werk van hun geïsoleerde collega’s moeten opvangen en schoolkinderen zitten te pas en te onpas thuis of zien iedere dag een andere invaller voor de klas verschijnen” aldus Wybren van Haga. “En ondertussen zit het personeel thuis duimen te draaien, terwijl er maar weinigen daadwerkelijk ziek zijn. Op deze manier houden we het probleem eigenhandig in stand en geven we eigenhandig de genadeklap aan onze toch al zwaar getroffen economie.” Van Haga vraagt het kabinet dan ook om zich te buigen over de zin – en vooral onzin – van de strikte Nederlandse quarantaineregels. Is er een specifieke reden dat wij deze regels niet, net zoals in andere landen, kunnen versoepelen? Waarom kunnen mensen zonder klachten na bijvoorbeeld een negatieve zelftest niet gewoon weer aan het werk? Waarom is Nederland – weer – het traagste jongetje van de klas als het gaat om voortschrijdend inzicht en het inzetten op herstel van de economie en de arbeidsmarkt?