Van uitstel mag geen afstel komen – BVNL vraagt debat aan over blokkeren Parlementaire Enquête coronacrisis

Vorige week werd bekend dat een meerderheid van de Tweede Kamer de Parlementaire Enquête over de coronacrisis voorlopig wil uitstellen. Zogenaamd omdat men het derde rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid wil afwachten ‘om de werkdruk te kunnen inschatten’. BVNL verzet zich tegen deze schoffering van de parlementaire democratie en blijft oproepen tot waarheidsvinding.

Van Haga: “De ontstane impasse is onacceptabel. BVNL wil een debat met de minister van Binnenlandse Zaken, die als bewindspersoon verantwoordelijk is voor de procesvoering in het parlement. De voorbereidingscommissie heeft een jaar lang keihard gewerkt aan een onderzoeksvoorstel dat recht doet aan deze veelomvattende crisis en alles wat zich daaromtrent heeft afgespeeld. Het onderzoek nu terzijde schuiven is onbestaanbaar.”

Catastrofale fouten
Van Haga noemt het niet onverwacht, maar is desalniettemin verbijsterend dat het merendeel van de Tweede Kamer zich op deze manier kwijt van haar verantwoordelijkheid. “Het is duidelijk waar het hier om gaat: na drie jaar van catastrofale fouten maken, liegen en bedriegen, frauderen, vriendjespolitiek en netwerkcorruptie, waardoor Nederland volledig de vernieling in werd geholpen, gaat de deksel op de doofpot. Die moet hermetisch gesloten blijven en verdwijnen in de krochten van de Tweede Kamer, samen met alle andere schandalen. Dat heeft niets met ‘werkdruk’ te maken. De waarheid over de crisis die ons drie jaar lang gegijzeld hield, kan het daglicht niet verdragen,” aldus de BVNL-voorman.

BVNL gaat door
De coronacrisis is de grootste crisis sinds de Tweede Oorlog. Onze vrijheden en grondrechten zijn in 75 jaar niet zo geschonden. “Het kan niet zo zijn dat we nu onze schouders ophalen en doen alsof het allemaal voorbij is. Het is niet voorbij. Sterker nog: eigenlijk begint het nu pas. Drie jaar lang heb ik gevraagd: wat is de nevenschade? Die blijkt nu enorm. Levens zijn verwoest. De economie is om zeep geholpen. De maatschappij is verscheurd. En onze kinderen mogen de rest van hun leven de rekening betalen van wat dit kabinet en alle partijen die dit beleid hebben gesteund, hebben aangericht. Dat kan en mag niet zonder consequenties blijven. Wij gaan dus door, koste wat het kost. BVNL wil weten wat er precies gebeurd is, waarom, wie daarvoor verantwoordelijk waren en wat er allemaal meespeelde. We zijn het aan Nederland verplicht om de onderste steen boven te halen.”

Kleur bekennen
Het blokkeren van dit belangrijke parlementaire onderzoek is illustratief voor de staat van de politiek, vindt Van Haga. “Enige voordeel: er is in ieder geval kleur bekend. Want laten we eerlijk zijn: het was niet alleen het kabinet dat Nederland meesleurde in de coronaval. Een groot deel van de oppositie ging erin mee. Het is tijd voor nieuwe verkiezingen. In het belang van Nederland.”

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.