BVNL kondigt motie van wantrouwen aan tegen minister Helder vanwege mondkapjesdeal

Bij het debat over de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden zal BVNL een motie van wantrouwen aankondigen tegen minister Helder van Langdurige Zorg en Sport. “Wie precies het akkoord heeft gegeven voor deze deal, waarmee miljoenen aan belastinggeld verkwanseld zijn, weten wij nog steeds niet. Maar dat het ministerie van VWS een dikke vinger in de pap had, is inmiddels overduidelijk. Dat kan niet zonder consequenties blijven.”

Van Haga betreurt het dat een bewindspersoon die nauwelijks iets met deze kwestie te maken heeft, moet boeten voor de zoveelste wandaad van voormalig ‘coronaminister’, Hugo de Jonge. “Maar minister Helder is op dit moment politiek verantwoordelijk voor de portefeuille waaronder dit valt. De netwerkcorruptie en belangenverstrengeling die gemoeid was met de ‘Sywert-deal’ is ronduit schandalig. Het is het schoolvoorbeeld van de huidige Haagse modus operandi en het wordt nu echt tijd dat wij hier tegen opstaan. Er moet een kop rollen. Helaas voor Helder is dat in dit geval de hare.”

Schending van het recht op informatie
BVNL zal verder een punt maken van de steeds verdergaande neiging van het kabinet om zaken geheim te houden. Onlangs kondigde het Ministerie van VWS aan voortaan geen openheid van zaken meer te geven over de interne communicatie, om het ‘belang van de staat’ en de ‘eenheid van het kabinetsbeleid’ te beschermen. Wat BVNL betreft is dit een schending van het recht op informatie van Kamerleden en burgers.

“De Tweede Kamer heeft volgens artikel 68 van de Grondwet recht op álle inlichtingen waar om wordt gevraagd”, aldus Van Haga. “Het kabinet kan niet schermen met het ‘belang van de staat’, als niet heel duidelijk wordt uitgelegd hoe die staat dan in gevaar komt door transparant te zijn. En als het kabinet onderling onenigheid heeft waardoor er geen eenheid meer is, is dat niet het probleem van de Kamer. Dan gaan ze maar in conclaaf met elkaar, maar dat lijkt me geen reden om zaken onder de pet te houden. Maar het is al een hele tijd een glijdende schaal: het kabinet verschaft zichzelf steeds meer bevoegdheden die het mogelijk maken om de deuren van de achterkamertjes nog hermetischer af te sluiten. Dát is de nieuwe bestuurscultuur: verhullen, vergeten, verdraaien en wissen. En dan is de mondkapjesdeal waarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg. We gaan nu een hele dag praten over een kruimeldief, we maken van Sywert de boeman, terwijl de echte boosdoeners lachend wegkomen met veel grotere schandalen.”

Het mondkapjesdebat werd eerder uitgesteld op verzoek van BVNL, bij gebrek aan benodigde informatie. Inmiddels heeft het Ministerie van VWS een klein deel, in totaal twee procent, van de interne chat- en sms-communicatie naar de Tweede Kamer gestuurd. De rest is geheim verklaard.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.