Burgerinitiatief opschalen zorg heeft benodigde 40.000 handtekeningen voor behandeling in de Tweede Kamer

Het burgerinitiatief van bedrijfsarts Lucas Paanakker dat oproept om de zorg op te schalen heeft de benodigde 40.000 handtekeningen opgehaald voor behandeling in de Tweede Kamer. “Fantastisch dat we het nieuwe kabinet er, via de Tweede Kamer, toe kunnen dwingen om de zorg ein-de-lijk op te schalen. Al anderhalf jaar is bekend dat ziekenhuizen kampen met personeelstekorten. Ondanks pogingen om salarissen te verhogen stemde het demissionaire kabinet met coalitiepartijen het afgelopen jaar de voorstellen van de oppositie om dit te verbeteren weg. Triest dieptepunt was het wegstemmen van een motie om de IC-capaciteit te vergroten en de motie Van Haga om de IC-capaciteit op het EU-gemiddelde te brengen”, aldus Paanakker, die ervan uitgaat dat een door de bevolking massaal gesteund burgerinitiatief (bijna 47.000 handtekeningen) niet aan de kant wordt geschoven.

Kamerlid Van Haga, die met BVNL het burgerinitiatief heeft gesteund, is blij met het resultaat: “De nieuwe coronaminister Ernst Kuipers kan direct aan de bak met het opschalen van de zorg”.

Terwijl half Nederland deze Kerstvakantie massaal uitrukte naar België en Duitsland, ligt de Nederlandse economie op apegapen en dreigt er een bloedbad aan faillissementen in het midden- en kleinbedrijf. In beide landen ligt de ic-capaciteit vele malen hoger, waardoor de pandemie beheersbaar blijft. Hier blijft het kabinet Rutte weigeren om te investeren in de zorg.

“Dit burgerinitiatief moet het kabinet tot andere gedachten brengen”, aldus Van Haga, die stelt dat het hoog tijd wordt dat we inzien dat we geen Corona- maar een gigantische zorgcrisis hebben.

Het burgerinitiatief roept het kabinet op om de zorg onmiddellijk op te schalen, door:

1) Te investeren in het opschalen van de ic-capaciteit, zowel in het aantal bedden als het aantal verpleegkundigen;

2) Te stoppen met het sluiten van ziekenhuizen en spoedeisende hulpafdelingen

3) Te bezien welke andere maatregelen er nodig zijn, zoals bijvoorbeeld: de tijdelijke inzet van het leger en noodhospitaal capaciteit en invoering van een sociale dienstplicht, om snel extra handen aan het bed te krijgen.
overleg met ziekenhuizen om het probleem van de uitgestelde zorg in te halen en klaar te zijn voor de zorg voor een vergrijzende en groeiende burgerbevolking.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.