Allemaal antistoffen – dus waarom is het nog steeds ‘crisis’?

Het Britse bureau voor de statistiek maakte vandaag bekend dat bijna alle Britten inmiddels antistoffen tegen het coronavirus hebben. En ook in Nederland heeft 97 procent van de bloeddonoren immuniteit opgebouwd, blijkt uit cijfers van bloedbank Sanquin. BVNL wil dan ook weten: waar is de legitimatie voor de voortzetting van de coronacrisis?

Omgekeerde wereld
Er is geen crisis meer. Wat BVNL betreft was die er al sowieso al nooit – geen viruscrisis in ieder geval – maar nu blijkt dat nagenoeg iedereen inmiddels afweerstoffen heeft, is er al helemaal geen reden meer om nog in deze misplaatste crisismodus te blijven staan. Desondanks zit niet alleen de maar liefst vijfde verlenging van de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 eraan te komen, maar is deze week de volstrekt absurde A-status ook nog eens wettelijk verankerd in de Wet publieke gezondheid (Wpg). Het is de omgekeerde wereld en je kunt dan ook nog maar één conclusie trekken: dit heeft niets met volksgezondheid te maken. En we worden bedonderd waar we bij staan.

Ordinair machtsmisbruik
Na twee jaar van ellende met vrijheidsinperkingen en grondrechtenschendingen die kant noch wal raakten, is nu alsnog vrijwel iedereen met het virus in aanraking geweest. Het is dus een volstrekt zinloze exercitie gebleken, wat al erg genoeg is, maar in plaats van nu opgelucht adem te halen en de collectieve immuniteit te omarmen, blijft het kabinet halsstarrig vasthouden aan zaken die nu écht helemaal nergens meer voor nodig zijn. Dit is niet te rechtvaardigen en weinig anders dan ordinair machtsmisbruik van een kabinet dat verslaafd is geraakt aan controle en onderdrukking van het volk en die macht koste wat het kost wil blijven vasthouden.

Knellende wurggreep
Wat is er nodig, om het kabinet ertoe te bewegen de ‘noodtoestand’ op te heffen? Wat is dan wél genoeg reden om de zogenaamde ‘gereedschapskist’ vol anti-virustools echt dicht te doen? BVNL is bang dat niets genoeg is. Aanstaande vrijdag, 25 februari, voelt voor veel mensen misschien als een mijlpaal, als de dag waarop we eindelijk weer vrij zijn. Maar wat is vrijheid waard, als deze aan bepaalde voorwaarden gebonden is? Als die vrijheid ons in een oogwenk ook weer kan worden afgenomen? Mag dat dan wel vrijheid heten? BVNL vindt van niet. Er is al lang geen reden meer om Nederland in de tang te houden. Maar het begint er steeds meer op te lijken dat we nooit meer loskomen uit de knellende wurggreep van een zelfverklaard crisiskabinet.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.