Henk Krol bij Kamerverkiezingen runningmate BVNL-voorman Van Haga

Henk Krol wordt bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november de runningmate van BVNL-voorman Wybren van Haga. “Ik wil ouderen weer een stem geven en zal strijden voor hun pensioenen.”

“Straks kan ik in de Tweede Kamer mijn strijd voor een pensioenclaim richting de staat met alle kracht bijzetten”, aldus Krol, die als bestuurslid hét gezicht van de stichting Pensioenvoldoen.nl is. Deze stichting wil de overheid aansprakelijk stellen voor het niet aanpassen van de pensioenen aan prijsstijgingen tussen 2008 tot en met 2021. “Ruim een kwart miljoen gedupeerden hebben zich gemeld bij onze pensioenstichting en dat is niet meer dan logisch want zij worden beroofd van het pensioen waar ze na een leven lang hard werken recht op hebben.”

Ervaring terug in de Kamer
“U moet terug naar Den Haag, ouderen zijn daar hun stem verloren”, is de meest gehoorde opmerking wanneer je met Henk Krol door het centrum van willekeurig welke Nederlandse gemeente loopt.
De afgelopen weken kwam daar nog een argument bij: “Nu er zoveel bekende gezichten in de Tweede Kamer verdwijnen, heeft Nederland behoefte aan iemand die er wél een jarenlange ervaring heeft.”
En dat heeft hij. Henk Krol werkte er 17 jaar. Eerst bijna negen jaar als fractievoorlichter voor de VVD onder Hans Wiegel, en na zijn strijd voor de openstelling van het homohuwelijk (een wereldprimeur) nog acht jaar als fractievoorzitter voor 50PLUS. In die periode knokte hij voor een goed en rechtvaardig pensioen voor oud en jong. Hij zette zich in voor betere zorg. Hij stond voor het vereenvoudigen van de procedures voor mensen in de schuldhulpverlening. Hij pleitte voor het afschaffen van de kostendelersnorm, zodat ouderen zonder verlies van koopkracht kunnen gaan samenwonen en niet onnodig een extra woning bezet houden voor jongeren.

Maar bovenal wil hij de afstand tussen burger en politici verkleinen. Daarom is bestuurlijke vernieuwing nodig en moeten burgers de mogelijkheid krijgen zich uit te spreken door middel van een bindend referendum.

Toch was Henk Krol drie maanden geleden niet van plan terug te keren naar de Tweede Kamer. Hij was inmiddels veel te druk met de Stichting PensioenVoldoen.nl, waarbij zich 300.000 mensen hebben gemeld. Maar omdat hij op straat steeds vaker werd aangesproken, ging hij twijfelen. Het was Hans Smolders die hem uiteindelijk overhaalde. Het Kamerlid Hans Smolders, was vertrouweling en gelegenheids chauffeur van Pim Fortuyn en later ook voor Henk Krol, wist hem ervan te overtuigen dat hij binnen BVNL, de partij die op de kaart is gezet door Wybren van Haga, zijn missie kan volbrengen. Die samenwerking met Van Haga zag Krol wel zitten: “Toen we nog samen in de Kamer zaten hebben we ook al vaak prettig samengewerkt. De afgelopen weken was die samenwerking er weer bij het schrijven van het verkiezingsprogramma.”

Stem van de vergeten ouderen
Van Haga stelt dat Krol gezien mag worden als dé stem van de vergeten ouderen in Nederland.
“Het is geweldig dat Henk zich namens BVNL in de Kamer hard zal maken voor de groep mensen die onze welvaartsstaat hebben opgebouwd. Met Henk aan het roer op zorg en ouderenbeleid gaan we niet verder te bezuinigen op de zorg, krijgen hardwerkende zorgmedewerkers een loonsverhoging, kunnen verzorgingshuizen terugkeren, behandelen we ouderen met respect door ze goede en liefdevolle zorg te geven. En kunnen we het oude pensioenstelsel behouden, waarbij we de mensen ook nog eens kunnen compenseren voor het feit dat jarenlang met een te lage kunstmatige rente is gerekend”, aldus Van Haga, die onlangs werd gelanceerd als lijsttrekker van zijn partij Belang van Nederland.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.