Nederland moet eindelijk de republiek der Zuid-Molukken erkennen

Bij de begroting Buitenlandse Zaken wil Wybren van Haga ervoor pleiten dat de Republiek der Zuid-Molukken (Republik Maluku Selatan) door Nederland eindelijk zal worden erkent als onafhankelijke republiek.

“Na de onafhankelijkheid van Indonesië heeft de Nederlandse overheid de aan ons land zo trouwe Molukkers laten vallen als een baksteen. De Molukkers vochten voor koningin en vaderland in het toenmalig Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL), maar na de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn de Molukse ex-KNIL-militairen en hun gezinnen begin jaren ’50 onder het valse voorwendsel dat het om een tijdelijk verblijf zou gaan naar Nederland verscheept. Daar kregen zij na aankomst te horen dat ze waren gedemilitariseerd en dat dit één van de clausules was die was overeengekomen bij de soevereiniteitsoverdracht met Indonesië. De Molukkers zijn eerst belazerd en daarna bestolen van hun droom van een onafhankelijke staat”, aldus Van Haga, die erop wijst dat Indonesië een federale structuur zou krijgen. “In plaats daarvan veranderde het land al snel in een eenheidsstaat en werden de Molukken in feite gekolonaliseerd. Triest dat de Nederlandse regering nooit pogingen heeft ondernomen om richting Indonesië op te komen voor het Molukse belang, te beginnen met het erkennen van de Republiek der Zuid-Molukken.”

Excuses voor vernedering
Naast het erkennen van de eigen Molukse staat doet BVNL een klemmend beroep aan de Nederlandse regering om eindelijk het leed te erkennen dat de Molukkers is aangedaan na hun aankomst in Nederland, nu meer dan 70 jaar geleden. 

“Na het ontslag op staande voet als KNIL-miltairen, het afnemen van de paspoorten, wachtte Neerlands trouwste soldaten en gezinnen een geïsoleerd bestaan, onder andere in de voormalige concentratiekampen Westerbork en Vught. De omstandigheden in de kampen waren zwaar en de verwachting dat hun verblijf in Nederland tijdelijk zou zijn, kwam niet uit”, aldus Van Haga, die zich zegt te schamen voor het zo in de steek laten van de Molukkers. 

Een landelijke herdenking voor de komst van ruim 12.500 Molukkers naar Nederland werd in oktober 2021 afgelast vanwege tweespalt en bedreigingen in de Molukse gemeenschap. 

“Het is aan premier Rutte om de eenheid in de Molukse gemeenschap te helen. Dit kan met het erkennen van de onafhankelijke Molukse republiek en met het eindelijk erkennen van het beschamende aangedane leed aan de gemeenschap na aankomst in Nederland. We zeggen tegenwoordig tegen iedereen sorry, waarom dan niet aan de aan Nederland hondstrouwe Molukse gemeenschap?”, aldus Van Haga. 

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.