Geen rehabilitatie voor deserteur Poncke Princen

BVNL-Kamerlid Wybren van Haga heeft van minister Kasja Ollongren (D66) de toezegging gekregen dat deserteurs, zoals Poncke Princen, die de wapens tegen het eigen leger hebben opgenomen, niet worden gerehabiliteerd.

“Dat is de enige juiste beslissing! Landverraders en oorlogsmisdadigers rehabiliteer je niet,”aldus Van Haga, die onder andere wees op Poncke Princen die op 27 september 1948 uit het Nederlandse politionele leger deserteerde en overliep naar de Indonesische opstandelingen, waarbij hij de wapens opnam tegen zijn eigen landgenoten. “Het is al absurd dat die Princen in 1995 een visum kreeg om ons land binnen te komen. Dat was een keiharde klap in het gezicht van de Indische gemeenschap.” (1)

Eerherstel generaal Spoor en kapitein Westerling
Van Haga heeft een motie ingediend om zowel generaal Spoor als kapitein Westerling te rehabiliteren. “Zij worden weggezet als oorlogsmisdadigers, terwijl zij een einde hebben gemaakt aan de Bersiap-periode, waarin grootschalige genocide werd gepleegd op (Indische) Nederlanders, maar ook op Molukkers en Chinezen”, zegt Van Haga, die ook een motie indiende om de Bersiap-periode te onderzoeken. “Het onderzoek naar het geweld van Nederlandse militairen in de voormalige kolonie is veel te eenzijdig. Het enorme leed van verkrachting en moord door Indonesische opstandelingen wordt onder de tafel geveegd. Dat is onacceptabel!”

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.