BVNL woedend over verworpen motie excuses aan de Molukken

Bij de begroting Buitenlandse Zaken diende BVNL een motie in om het leed van de Molukkers eindelijk te erkennen. Deze motie werd dinsdag verworpen.

Belazerd en bestolen
“Na de onafhankelijkheid van Indonesië heeft de Nederlandse overheid de aan ons land zo trouwe Molukkers laten vallen als een baksteen. De Molukkers vochten voor koningin en vaderland in het toenmalig Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL), maar na de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog zijn de Molukse ex-KNIL-militairen en hun gezinnen begin jaren ’50 onder het valse voorwendsel dat het om een tijdelijk verblijf zou gaan naar Nederland verscheept. Daar kregen zij na aankomst te horen dat ze waren gedemilitariseerd en dat dit één van de clausules was die was overeengekomen bij de soevereiniteitsoverdracht met Indonesië. De Molukkers zijn eerst belazerd en daarna bestolen van hun droom van een onafhankelijke staat”, aldus Van Haga, die het onbegrijpelijk vindt dat zijn motie is verworpen. “We bieden aan Jan en Alleman excuses aan, maar bij de bevolkingsgroep die zo trouw was aan Nederland, geven we niet thuis.”

Leed erkennen
BVNL zal zich blijven inzetten om de Nederlandse regering ertoe te bewegen om eindelijk het leed te erkennen dat de Molukkers is aangedaan na hun aankomst in Nederland, nu meer dan 70 jaar geleden.
Van Haga: “Na het ontslag op staande voet als KNIL-miltairen, het afnemen van de paspoorten, wachtte Neerlands trouwste soldaten en gezinnen een geïsoleerd bestaan, onder andere in de voormalige concentratiekampen Westerbork en Vught. De omstandigheden in de kampen waren zwaar en de verwachting dat hun verblijf in Nederland tijdelijk zou zijn, kwam niet uit.” Wat BVNL betreft is het beschamend dat de Molukkers op deze manier in de steek worden gelaten.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.