BVNL vindt dat premier Rutte zich moet verzetten tegen de radicale natuurplannen van PvdA-klimaatpaus Frans Timmermans. In navolging van de Franse president Emmanuel Macron en de Belgische premier Alexander De Croo vraagt Wybren Van Haga om de pauzeknop in te duwen voor nog meer groene EU-wetgeving.
BVNL maakt zich vooral zorgen over de natuurherstelwet. Het dichtbevolkte en nu nog economisch sterke Nederland loopt hierdoor risico voor een tweede juridische stikstofcrisis. De Belgische premier De Croo waarschuwde in het VRT-programma Ter Zake voor een stapeling aan nieuwe groene EU-wetgeving. “We moeten vermijden dat we de kar overladen”, aldus de regeringsleider.
Van Haga: “Daar heeft De Croo helemaal gelijk in. We zitten nu al zwaar in de ellende. Met extra stikstofnormen, nieuwe regels voor biodiversiteit en wetgeving voor natuurherstel, komen we in een situatie dat er zoveel regels zijn, dat onze industrie het niet meer aankan. Daarmee maken we de Nederlandse economie kapot, zetten we vele banen op het spel en jagen we mensen de bijstand in.”
Soevereiniteit terugpakken
BVNL vindt dat de invloed van de EU veel te ver reikt. “Of het nu gaat om het bestrijden van de asielcrisis, de stikstofcrisis of andere klimaatplannen, zoals de natuurherstelwet, Nederland moet haar eigen soevereiniteit terugpakken en Europa een toontje lager laten zingen”, zegt Van Haga.
Vragen van BVNL aan de minister-president inzake verzet tegen klimaatpaus Timmermans:
1) Bent u bekend met de berichtgeving dat Frankrijk en België in verzet komen tegen klimaatpaus Timmermans?
2) Vreest u net als uw Belgische collega De Croo voor het risico op een tweede juridische stikstofcrisis in ons dichtbevolkte en nu nog economisch sterke gebied? Graag in uw antwoord een reactie op de uitspraken van De Croo, ook op zijn stellingname dat met extra stikstofnormen, nieuwe regels voor biodiversiteit en wetgeving voor natuurherstel, we in een situatie komen dat er zoveel regels zijn, dat onze industrie het niet meer aankan.
3) Heeft u navolging van de Franse president Emmanuel Macron en de Belgische premier Alexander De Croo de bereidheid om de pauzeknop in te duwen mbt nog meer groene EU-wetgeving? Graag een gedetailleerd antwoord.