VVD van Yeşilgöz sluit terugkeer IS-mannen naar Nederland niet uit – BVNL vreest voor de veiligheid

VVD-Partijleider Dilan Yeşilgöz liet recent weten niet uit te sluiten dat IS-mannen terug naar Nederland worden gehaald om hier te worden berecht. BVNL vindt dit onbegrijpelijk en onverantwoord en wijst op de grote gevaren voor onze samenleving.

Verschrikkelijke misdaden
Nadat Nederland al tientallen IS-vrouwen terughaalde, bleek onlangs dat ook mannelijke Jihad-strijders van IS nu terug willen naar Nederland, om hier berecht te worden. Deze mannen hopen in ons land ‘een tweede kans’ te kunnen krijgen. Ondanks dat Nederland niet actief dergelijke personen ophaalt, zou het volgens Yeşilgöz soms toch nodig kunnen zijn om IS-mannen terug te halen, omdat zij anders wellicht een straf ontlopen. Daarom kan zij ‘niet uitsluiten’ dat ook IS-mannen in sommige gevallen terug worden gehaald. BVNL verzet zich hier fel tegen. Tweede Kamerlid Wybren van Haga: “Deze mannen hebben verschrikkelijke misdaden begaan onder de vlag van een terroristische organisatie. Hun terugkeer vormt een direct risico voor onze nationale veiligheid. Het is volstrekt onverantwoord van de VVD om hier ook maar over na te denken.”

Re-radicalisering is een reëel risico
De verhalen van de vele slachtoffers van IS, zowel in Syrië en Irak, als in Europa, door martelingen en terroristische aanslagen illustreren het gevaar dat deze mensen met zich meebrengen. Van Haga: “Het is onbespreekbaar dat wij de deur openzetten voor mensen die zulke gruweldaden op hun geweten hebben. Dat is niet te verantwoorden naar het Nederlandse volk. Er zijn reële risico’s op re-radicalisering en die risico’s moeten prevaleren boven het risico dat deze mannen hun straf ontlopen. Onze verantwoordelijkheid ligt bij het beschermen van de veiligheid en het welzijn van onze eigen burgers.”

Internationale druk, of politieke overwegingen mogen nooit een reden zijn om moordenaars en misdadigers ons land binnen te halen. “Het is al erg genoeg dat de VVD stelselmatig haar asielbelofte verbreekt en onze grenzen wagenwijd openzet voor immigranten. Maar als ze nu ook nog willens en wetens terroristen binnen gaan halen, is de maat wel echt vol. Ik hoorde mevrouw Yeşilgöz onlangs de mooie woorden ‘ik zie jullie en ik sta achter jullie’ zeggen. Als dat echt zo is, dan blijven die IS-mannen waar ze horen: ver weg van Nederland.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.