Voetbalvandalisme loopt de spuigaten uit – BVNL wil aanscherping Voetbalwet

Gisteren beleefde het voetbalvandalisme een nieuw dieptepunt in de Rotterdamse Kuip. Ajax-speler Davy Klaassen werd in het duel met Feyenoord geraakt door waarschijnlijk een aansteker uit het publiek. “Natuurlijk is dit gedrag volstrekt onaanvaardbaar en daar moet dan ook paal en perk aan gesteld worden”, aldus Wybren van Haga, die baalt van de incidenten-politiek.

Initiatiefnota
“Er ligt al jarenlang een duidelijke initiatiefnota van onze persvoorlichter en oud-Kamerlid Richard de Mos, om de Voetbalwet aan te scherpen, stof te happen in de spelonken van de Tweede Kamer. In plaats van dat minister Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) meehuilt met de wolven, kan ze ook werk maken van de oplossingen die in dat voorstel tegen voetbalvandalisme zijn aangedragen.”

In de initiatiefnota ‘Voetbal weer een feest voor iedereen!’ kwam De Mos destijds namens de PVV en samen met het CDA en de PvdA met een reeks aan voorstellen waarmee relschoppers zwaarder gestraft worden en het voor voetballiefhebbers weer echt aantrekkelijk moest worden om naar het stadion te gaan. 

Meldplicht voor hooligans
Van Haga: “Het was de bedoeling dat hooligans na het invoeren van de nieuwe regels bij wangedrag zwaar de klos zouden zijn. Hogere straffen, forse uitbreiding van gebieds- en stadionverboden. Ook zouden relschoppers hun stad niet mogen uitreizen tijdens uitwedstrijden en zouden ze een meldplicht of een enkelband krijgen.” Middels Kamervragen informeert BVNL naar de reden dat al deze maatregelen niet zijn doorgevoerd. 

BVNL wil ook weten hoe vaak rechters hoge boetes hebben opgelegd aan voetbalvandalen en of het idee van De Mos om de Voetbalwet breder dan alleen voetbal te trekken is uitgevoerd. “Wie bij een wedstrijd de fout in gaat, zou ook niet meer naar een groot dancefeest, of ander evenement mogen”, vindt Van Haga, die stelt dat de initiatiefnota van PVV, CDA en PvdA destijds kon rekenen op veel draagvlak bij zowel supportersverenigingen als bij de KNVB. 

Vragen van het lid Van Haga aan de minister van Justitie en Veiligheid inzake aansteker incident tijdens de wedstrijd Feyenoord-Ajax:

1) Bent u bekend met het aansteker-incident tijdens de wedstrijd Feyenoord-Ajax en met feit dat voetbalvandalisme en spreekkoren weer dreigen toe te nemen? 

2) Bent u bekend met de initiatiefnotaVoetbal weer een feest voor iedereen!‘?

3) Kunt u duiden waarom tal van goede voorstellen uit deze initiatiefnota geen concrete uitvoering hebben gehad? 

4) Wat is de uitvoering van de suggestie tot hogere straffen, forse uitbreiding van gebieds- en stadionverboden? Graag een gedetailleerd antwoord. 

5) Wat is de uitvoering van de suggestie dat relschoppers hun stad niet mogen uitreizen tijdens uitwedstrijden en dat ze een meldplicht of een enkelband zouden krijgen? Graag een gedetailleerd antwoord. 

6) Hoe vaak hebben rechters hoge boetes opgelegd aan voetbalvandalen en wat bedraagt de hoogte van die boete? Graag een gedetailleerd antwoord. 

7) Wat is er terecht gekomen van het idee om de Voetbalwet breder dan alleen voetbal te trekken, zodat degene die in de fout gaat bij een wedstrijd ook niet meer naar een groot dancefeest of ander evenement mag? Graag een gedetailleerd antwoord. 

8) Deelt u de mening dat u aan de slag moet met oplossingen die in de initiatiefnota tegen voetbalvandalisme zijn aangedragen? Zo ja, graag in uw antwoord wat u concreet gaat doen.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.