Verantwoordingsdag legt desastreuze boekhouding kabinet bloot

Vandaag is het Verantwoordingsdag, ook wel ‘Gehaktdag’ genoemd: de derde dinsdag in mei, waarop de Algemene Rekenkamer een rapport presenteert over de uitgaven van het kabinet. Voor het derde jaar op rij is de conclusie ontluisterend: de boekhouding van het kabinet is een puinhoop. Miljarden aan uitgaven kunnen niet verantwoord worden.

“Dit is nog slechter dan het desastreuze jaar 2020,” aldus een verbijsterde Olaf Ephraim. “Voor het derde jaar op rij heeft het kabinet zijn eigen financiële spelregels overtreden.” Het ‘verdwenen’ bedrag van 15,5 miljard is vijf procent van de totale verplichtingen die de overheid is aangegaan. Dat is fors hoger dan de tolerantiegrens van 1 procent, die de Rekenkamer hanteert. “Ongehoord en onacceptabel,” vindt Ephraim. De Rekenkamer roept het kabinet op haar financiële zaken op orde te krijgen, om herhaling te voorkomen. “Juist op momenten dat het erom spant, moeten specifieke kennis en kunde aanwezig zijn”, President Visser van de Rekenkamer.

Miljarden-verdwijntruc
Vooral op het ministerie van Volksgezondheid is het chaos, daar is ruim 6 miljard euro niet goed verantwoord. In 2020 stelde de Rekenkamer al dat 5,1 miljard euro niet te verantwoorden was. “Ruim 11 miljard euro is dus onrechtmatig uitgegeven aan coronamateriaal, zoals mondkapjes, beademingsapparatuur en testen. Nederland maakt zich (terecht) boos over Sywert van Lienden, die 9 miljoen euro in z’n zak gestoken heeft, maar dat is kleingeld vergeleken bij de miljarden euro’s aan belastinggeld, die als sneeuw voor de zon verdwenen zijn. Naar Van Lienden en zijn kompanen is een strafrechtelijk onderzoek gaande. Wanneer komt de FIOD in actie bij deze miljarden-verdwijntruc? Het is voor BVNL namelijk glashelder dat hier verantwoordelijkheid voor genomen moet worden,” besluit Ephraim.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.