TV-programma Undercover leidt tot Kamervragen over recidiverende zedendelinquent

BVNL stelt Kamervragen naar aanleiding van het SBS-televisieprogramma ‘Undercover in Nederland’, waarin te zien was dat de veroordeelde Brunssumer Bart van de W. in afwachting van zijn hoger beroep nieuwe slachtoffers maakt. BVNL sloeg al eerder alarm over het lakse Nederlandse beleid als het gaat om recidiverende zedendelinquenten.

Meisjes ronselen
“Waarom wordt de maatschappij niet beter beschermd tegen zedendelinquenten?” wil Wybren van Haga weten. Van de W. ronselde onder andere minderjarige en meerjarige meisjes voor fotoshoots en vroeg sommige meisjes naakt model te staan. In eerdere uitzendingen kwam ook al naar voren dat Van de W. in minderjarige meisjes fotografeerde die hij via social media had opgezocht. Van de W. zou amateurmodellen meerdere opdrachtgevers hebben beloofd en een beloning van honderden euro’s voor de door hem gemaakte foto’s. Er werd echter nooit iets betaald. Van Haga: “Het is onaanvaardbaar dat zedendelinquenten, notabene in afwachting van hun straf, opnieuw toeslaan. We moeten de samenleving veel beter beschermen tegen zulke viespeuken.” 

Ook wil BVNL opheldering over naaktmasseur Henk, die kinderen in hun blootje blijkt te masseren. Als gevolg van deze praktijken kregen kinderen last van depressies en deden zij zelfmoordpogingen.

Petitie zedendelinquenten beter monitoren 
Eerder dit jaar startte BVNL, samen met topmodel Kim Feenstra, een petitie die het kabinet oproept om zedendelinquenten beter te monitoren. “Bij zedendelinquenten moeten te allen tijde bijzondere voorwaarden worden opgelegd, zoals een gebiedsverbod, een verplichting tot behandeling door een zorginstelling, of een verbod contact te leggen met bepaalde personen.” BVNL wil een plan van aanpak om zedendelinquenten beter te monitoren om recidive te voorkomen. “Hierbij past zwaarder straffen, langdurig gebruik van een enkelband, het verbeteren van de politiële politietaken en het verbeteren van een intensievere samenwerking tussen betrokken instanties. Zedendelinquenten, waarbij vooraf blijkt dat toezichtmaatregelen geen zin hebben, moeten rücksichtslos worden vastgehouden.”

De petitie is inmiddels meer dan 63.000 keer getekend.

Vragen van BVNL aan de minister van Justitie en Veiligheid nav het SBS-programma ‘Undercover in Nederland’:

1) Bent u bekend met het feit dat een veroordeelde zedendelinquent, in afwachting van zijn hoger beroep, opnieuw slachtoffers maakt?

2) Deelt u de mening dat dit onacceptabel is? Zo ja, hoe gaat u de samenleving beter beschermen tegen zedendelinquenten?

3) Hoe is de controle op masseurs die kinderen masseren? Graag opheldering over die controle naar aanleiding van naaktmasseur Henk, waarvan ‘Undercover in Nederland’ bericht dat hij kinderen in hun blootje blijkt te masseren (aanranding) met ernstige psychische gevolgen. 

4) Bent u u bekend met de petitie die oproept om zedendelinquenten beter te monitoren? Graag een reactie op alle in de petitie genoemde oplossingen om de samenleving beter tegen de samenleving te beschermen.

 

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.