Tientallen gewelddadige explosies door rivaliserende drugsbendes. BVNL wil explosiemaffia keihard aanpakken

De Tweede Kamerfractie van BVNL wil opheldering van minister Yesilgöz (Veiligheid & Justitie) over de reeks aan explosies die Nederland teisteren. Alleen al in de nacht van donderdag op vrijdag hebben bij meerdere woningen in Rotterdam en Nieuwegein explosies plaatsgevonden.

Afgelopen vrijdagnacht werd, tot grote schrik van omwonenden, ook een autohandelaar aan de Haagse Fruitweg getroffen door een explosie. “Steeds vaker wordt ons land geconfronteerd met gewelddadige explosies, een nieuwe vorm van zware criminaliteit”, aldus Wybren van Haga, die o.a. wijst op Rotterdam, waar tientallen explosies het gevolg zijn van ruzies tussen drugsbendes. “Voor de gemeente Rotterdam een reden voor extra politie-inzet, mobiele toezichtposten, extra cameratoezicht en pleinstewards. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb is hiertoe in het Oude Westen en Crooswijk, de wijken met meeste ontploffingen in de Maasstad, overgegaan. Ook zijn de twee wijken aangewezen als veiligheidsrisicogebied, wat betekent dat er preventief gefouilleerd mag worden. Ik wil van minister Yesilgöz weten of zulke maatregelen ook elders in het land genomen moeten worden, nu explosies hand over hand toenemen. Wat gaat zij doen om de losgeslagen rivaliserende drugsbendes hard aan te pakken? Want één ding is zeker: we kunnen het niet laten gebeuren dat gecoördineerde aanslagen de veiligheid van burgers in gevaar brengen.”

Aanvalsplan
Nu gewelddadige explosies schering en inslag dreigen te worden in Nederland, eist BVNL een aanvalsplan tegen deze nieuwe vorm van zware criminaliteit. Van Haga: “Dit soort gevaarlijk wangedrag kunnen we absoluut niet tolereren. Daarom wil BVNL van de minister weten met welk aanvalsplan zij deze idiotie te lijf gaat en welke extra (financiële) middelen zij hierbij tot haar beschikking heeft.”

Vragen van BVNL aan de minister van Veiligheid en Justitie inzake het toenemend aantal explosies:

1) Bent u bekend met de berichtgeving over gewelddadige explosies, die schering en inslag dreigen te worden en de nationale veiligheid het spel zetten?

2) Kunt u duiden of de meeste explosies het gevolg van ruzies tussen drugsbendes? Graag een gedetailleerd antwoord. 

3) Welke maatregelen neemt u als de explosies het gevolg zijn van ruzies tussen drugsbendes? Graag een gedetailleerd antwoord hoe u gemeenten (financieel) in de oorlog tegen drugs gaat steunen om deze nieuwe vorm van zware criminaliteit het hoofd te bieden, met daarbij uw steun aan gemeenten voor extra politie-inzet, mobiele toezichtsposten, extra cameratoezicht en pleinstewards in bepaalde wijken. 

4) Met welk aanvalsplan gaat u het toenemend aantal gewelddadige explosies te lijf en welke (financiële) middelen heeft u hierbij tot uw beschikking? Graag een gedetailleerd antwoord.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.