Sloopkogel voor kotters moet gestopt worden

Op scheepssloperijen zijn het drukke tijden. Het ene na het andere vissersschip zal  vermalen worden tot oud ijzer. De sloop van de kotters komt hard aan bij vissers, waarvan velen al generaties de zee bevaren. En niet alleen de vernietiging van de schepen doet pijn.

Laatste kans
“Door veranderende regelgeving, de Brexit, minder plek om te vissen en hoge brandstofprijzen voelen veel vissers zich gedwongen te stoppen met vissen. Vanwege de saneringsregeling van de landelijke overheid is het juist nu voor veel vissers een laatste kans om nog iets voor hun geliefde kotters te krijgen. Beter iets dan niets is de gedachte bij velen, die zich door de overheid in de steek gelaten voelen. Maar dan is het ook echt over en uit. Een nieuw schip bouwen mag niet”, aldus BVNL-Kamerlid Wybren van Haga, die zich per motie in een smeekbede richt tot het kabinet.

“Met het vernietigen van 3/4 van de visserijvloot op de Noordzee maak je de hele sector en de daarmee samenhangende infrastructuur kapot. Hiermee gaan duizenden banen verloren. Visafslagen zullen moeten sluiten, kleine visfamilies gaan kapot, viskramen verdwijnen uit het straatbeeld en straks betaal je je bont en blauw voor een lekkerbek of een portie kibbelingen.” 

Het BVNL-Kamerlid wordt in zijn pleidooi gesteund door Esther Krijnen, bestuurslid van PO NVA (producenten organisatie Noorderlijke Visserij Alliantie) bestaande uit de PO’s van Wieringen, Texel en Den Helder.  

Mes op de keel
“Verder ben ik persoonlijk, als 5e generatie van een vissersfamilie, betrokken bij diverse duurzame energie projecten en ook bij innovaties in de visserijsector. Aanvragen voor de saneringsregelingen moeten voor 30 juni binnen zijn en dat is het mes op de keel voor een groot deel van de vissersvloot. Wat je nu kapot maakt krijg je nooit meer terug. Je zet de voedselzekerheid onder druk en hoe duurzaam is het om Tilapia uit Azië in te laten vliegen, als we op de Noordzee duurzaam kunnen vissen, bijvoorbeeld door een jonge generatie vissers de tijd en kans te geven te investeren in nieuwe duurzame, milieuvriendelijke en brandstof besparende vismethoden”, aldus Krijnen.

Van Haga roept het kabinet per motie op om op de pauzeknop te drukken als het gaat om de sloop van kotters. 

“Stop deze pure vorm van kapitaalvernietiging, stop de vernietiging van onze Noordzee visserijsector, stop de sloopkogel.”

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.