Renovatie Binnenhof vertraagd en peperduur – BVNL wil strakke regie en planning bij falend vastgoedbedrijf

Tweede Kamerlid Wybren van Haga en raadslid Richard de Mos (Hart voor Den Haag) zijn laaiend over het feit dat de renovatie van het Binnenhof fors duurder uitpakt en mogelijk jaren vertraging oploopt.

“Het wordt hoog tijd dat woonminister Hugo de Jonge orde op zaken gaat stellen bij het Rijksvastgoedbedrijf, dat de verbouwing in goede banen moet leiden. Helemaal als bronnen tegen De Telegraaf, spreken van een ‘zooitje'”, aldus Van Haga en De Mos, die eisen dat minister De Jonge de regie in handen neemt en komt met een duidelijk plan van aanpak inclusief tijdspad. 

“We weten niet welke koekenbakker er verantwoordelijk is voor het feit dat het hele project nu al ruim 50 procent duurder is dan in 2015 werd begroot. Maar diegene moet direct de laan uit worden gestuurd”, vinden volksvertegenwoordigers, die wijzen op het feit dat in 2015 nog gerekend werd op 475 miljoen euro en dat de teller nu op 734 miljoen euro staat. Als ingewijden aangeven dat het daar niet bij blijft, moet er binnen het Rijksvastgoedbedrijf schoon schip worden gemaakt.”

Compensatie voor de stad Den Haag 
Hart voor Den Haag voorman Richard de Mos was altijd al kritisch op de renovatieplannen. “De economische impact van de sluiting van het Binnenhof voor de stad Den Haag is gigantisch. De hofstad loopt voor de totale duur van de renovatie (5,5 jaar) maar liefst 208 miljoen euro aan inkomsten mis. Een dicht Binnenhof is de doodsteek voor onze binnenstad, zeker als daar nog extra jaren bijkomen”, aldus De Mos, die wil dat zijn stad wordt gecompenseerd door het falende Rijksvastgoedbedrijf. “Investeer bijvoorbeeld in het realiseren van museum Escher in de voormalige Amerikaanse ambassade en in het creëren van leisureaanbod om meer publiek naar de stad te halen.” 

Hofgracht 
Ook willen De Mos en Van Haga weten wat er terechtkomt van de belofte om de historische Hofgracht idee gedeeltelijk te laten terugkeren. “Belofte maakt schuld”, vinden zij. “die verder niet willen dat “De stikstoffabels mogen de binnenstad niet voor lange tijd op slot zetten. Het stadsbelang moet voor de stikstofdwang gaan!” 

Vragen van BVNL aan de minister van wonen, inzake de renovatie van het Binnenhof:

1) Bent u bekend met het bericht dat de renovatie van het Binnenhof fors duurder wordt en langer gaat duren? 

2) Heeft u de bereidheid om orde op zaken te stellen bij het Rijksvastgoedbedrijf, dat de verbouwing in goede banen moet leiden? Graag een gedetailleerd antwoord.

3) Wie is er verantwoordelijk voor het feit dat het hele project nu al ruim 50 procent duurder is dan in 2015 werd begroot? Graag een gedetailleerd antwoord, met daarbij hoe de verantwoordelijken worden of al zijn aangepakt. 

4) Wilt u de regie in handen nemen en komen met een duidelijk plan van aanpak inclusief tijdspad? Graag een gedetailleerd antwoord. 

5) Bent u bekend met het feit dat de economische impact van de sluiting van het Binnenhof voor de stad Den Haag gigantisch is? Zo ja, hoe gaat u de stad Den Haag compenseren? Graag een gedetailleerd antwoord. 

6) Wat komt er terecht van de belofte om de historische Hofgracht gedeeltelijk te laten terugkeren? Graag een gedetailleerd antwoord.

7) Heeft u de bereidheid om het stadsbelang voor stikstofdwang te stellen, door ervoor te zorgen dat stikstoffabels de binnenstad niet voor lange tijd op slot zet? Graag een gedetailleerd antwoord. 

Overeenkomstig Artikel 30 van het Reglement van Orde stelt het lid De Mos vragen aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad:

1) Bent u bekend met het bericht dat de renovatie van het Binnenhof fors duurder wordt en langer gaat duren? 

2) Heeft uw college de bereidheid om er bij woonminister De Jonge op aan te dringen om orde op zaken te stellen bij het Rijksvastgoedbedrijf, dat de verbouwing in goede banen moet leiden? Graag een gedetailleerd antwoord.

3) Bent u bekend met het feit dat de economische impact van de sluiting van het Binnenhof voor de stad Den Haag al gigantisch is zonder vertraging van de renovatie? Zo ja, hoe gaat u er bij het kabinet op aandringen om de stad Den Haag te laten compenseren? Graag een gedetailleerd antwoord. 

4) Wat komt er terecht van de belofte om de historische Hofgracht gedeeltelijk te laten terugkeren? Graag een gedetailleerd antwoord.

5) Heeft u de bereidheid om het stadsbelang voor stikstofdwang te stellen, door ervoor te zorgen dat stikstoffabels de binnenstad niet voor lange tijd op slot zet? Graag een gedetailleerd antwoord.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.