Premier Rutte zette heel Nederland in de kou met onverantwoorde gaswinning

Wybren van Haga: “De inhalige overheid heeft het verloren vertrouwen aan zichzelf te danken.”

Vandaag heeft de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen haar langverwachte rapport gepresenteerd. Het immense systeemfalen van de overheid is schokkend. De Groningers moeten zo snel mogelijk gecompenseerd worden voor alle geleden schade. En premier Rutte moet opstappen.

Overheid heeft zichzelf in de voet geschoten
Eigen- en financiële belangen stonden lange tijd voorop bij de gaswinning uit Groningen, concludeert de enquêtecommissie in haar rapport. In plaats van veilig en verantwoord gebruik te maken van de schat aan gas uit eigen bodem, boorde de Nederlandse regering onverminderd gas, zonder te kijken naar de gevolgen voor de Groningers in het winningsgebied en hun leefomgeving. De aardgaswinning leverde de Staat zoveel geld op, dat de risico’s onderschikt en uit het oog verloren werden. De gevolgen daarvan zijn bekend: omvangrijke schade, terecht verlies van vertrouwen in de overheid en zoveel weerstand tegen de gaswinning, dat we nu collectief in de kou zitten, terwijl dat niet nodig is. De overheid, onder leiding van minister-president Rutte, heeft zichzelf in de voet geschoten met jarenlange onverantwoord en inhalig handelen.

Brevet van onvermogen
BVNL roept opnieuw op tot het snel en royaal compenseren van de gedupeerde Groningers uit het aardbevingsgebied. Er moet direct werk gemaakt worden van een grootschalige hersteloperatie om de schade en het leed van de inwoners tegemoet te komen. Daarnaast is BVNL van mening dat het parlement zich serieus moet afvragen of de premier nog wel kan aanblijven. Het gaswinningsdossier is een brevet van ongekend onvermogen, dat niet alleen de Groningers zelf jarenlang, maar heel Nederland nu en in de toekomst schade zal berokkenen. Gaswinning uit eigen bodem is en blijft een belangrijke schakel voor onze broodnodige energiesoevereiniteit, omdat dat wel degelijk op een verantwoorde, veilige manier kan. Echter, hebben de kabinetten Rutte het draagvlak daarvoor volstrekt verspeeld. Vertrouwen komt tenslotte te voet en gaat te paard. De minister-president heeft heel Nederland, letterlijk en figuurlijk, in de kou gezet.

Gaswinningsdossier Groningen is het zoveelste bestuurlijke schandaal uit het tijdperk-Rutte. Hoeveel parlementaire enquêtes moeten nog hetzelfde aantonen: deze premier heeft Nederland doen instorten. Het is tijd om ons land weer op te gaan bouwen, zonder deze minister-president. In het belang van Nederland.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.