Persvrijheid en persveiligheid bedreigd door de overheid

Bij het debat over persvrijheid en persveiligheid in Nederland zal BVNL het kabinet confronteren met het onveilige werkklimaat voor journalisten dat door de overheid zelf is gecreëerd. “Niet de ‘boze burger’, maar het kabinet heeft de vrije pers de mond gesnoerd”, vindt Wybren van Haga.

Journalisten als boksbal
“In haar brief aan de Tweede Kamer zegt staatssecretaris Uslu van Media dat de vrijheid en veiligheid van journalisten door de overheid gewaarborgd moet worden. Maar tegelijkertijd is diezelfde overheid al jaren bezig om de vrijheid van meningsuiting en daarmee dus de vrije pers, steeds verder in te perken. Burgers en niet-salonfähige politieke partijen die ‘nepnieuws’ en ‘desinformatie’ zouden verspreiden wordt de schuld van de toenemende maatschappelijke polarisatie en agressie jegens journalisten in de schoenen geschoven. Opnieuw weigert het kabinet dus om de consequenties van de eigen daden te erkennen. De verwevenheid van de politiek met de pers wordt de laatste jaren steeds groter. Hoofdredacteuren en omroepbazen zijn direct gelieerd aan politieke partijen en Nederland wordt inmiddels niet meer voorzien van objectief nieuws door onafhankelijke media, maar door een verkapt communicatiebureau van de zittende macht. Is het dan raar dat steeds meer mensen zich afkeren van de reguliere media en gefrustreerd raken over de eenzijdige berichtgeving? Het kabinet tuigt een Ministerie van Waarheid op en elk onwelgevallig geluid, iedere kritische vraag en journalist worden vakkundig kaltgestellt. Dát zorgt voor gevaarlijke situaties voor de pers. En het is een onvermijdelijk gevolg van staatspropaganda en censuur. Journalisten fungeren nu als boksbal voor de klappen die eigenlijk voor de overheid bedoeld zijn”, aldus Van Haga.

Polariserende politic
BVNL wijst op de rol van politici die steeds vaker journalisten aanvallen en daarmee het publieke debat verharden. “Tjeerd de Groot van D66 mag een verslaggever uitschelden voor ‘fascist’, zonder dat dat gevolgen heeft. Alternatieve media zoals Ongehoord Nederland en De Andere Krant worden geframed als ‘extreem-rechts’ en een gevaar voor de samenleving, alleen omdat zij zich niet conformeren aan de ideologie van linkse politici. Volgens mij hebben we al eerder moeten meemaken wat voor levensgevaarlijke gevolgen dat kan hebben. Deze mensen oefenen grote invloed uit op de samenleving en het sentiment onder de bevolking. Maar de even grote verantwoordelijkheid die daarmee gepaard gaat, wordt vervolgens niet genomen. Het OM zegt een lik-op-stukbeleid na te streven voor geweld en agressie jegens journalisten. Daar staan wij helemaal achter. Maar dan moet er ook sprake zijn van gelijke monniken, gelijke kappen. Volksvertegenwoordigers hebben een voorbeeldfunctie. Maken zij daar misbruik van, dan dragen ze direct bij aan de onveiligheid van journalisten.”

De journalistiek moet weer gaan fungeren als de vijfde macht, vindt BVNL. “Zonder onafhankelijke, vrije pers kunnen de democratie en de rechtsstaat niet bestaan. De tandeloze tijger die de media is geworden moet weer de waakhond worden die zij hoort te zijn.”     

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.