BVNL vindt het stuitend dat nabestaanden van geweldsmisdrijven vaak in de kou komen te staan. Een voorbeeld hiervan is de casus van de vermoorde snackbareigenaar in de Haagse wijk Houtwijk. In plaats van Xiao, de vrouw die achterblijft nadat haar man werd doodgestoken, te helpen en financieel bij te staan in deze moeilijke tijd, wordt haar het leven door de overheid zuur gemaakt.
Haar man Wei werd in januari doodgestoken toen hij naar huis liep na het werken in de snackbar, die ze samen hadden. Drie tieners zitten daarvoor vast. De rechtszaak begint pas over een paar weken en al die tijd zit Xiao zonder inkomsten.
“Het is onvoorstelbaar te horen dat de overheid haar niet helpt, maar juist extra op de huid zit. Opmerkingen als ‘verkoop je auto en doe de snackbar maar weg’, zijn tenenkrommend en een overheid onwaardig. Bovendien help je succesvolle ondernemers daarmee de bijstand in”, aldus Van Haga, die juist pleit voor tijdelijke hulp vanuit de overheid, zodat het gezin de zaak weer kan opstarten. Xiao werd zelf ook mishandeld en voelt zich sinds de dood van haar man nog erg verdrietig en onveilig. Daardoor kan ze momenteel niet werken. “Geef deze vrouw een tijdelijke uitkering, zodat ze na het verwerken van het grote verdriet  weer verder met de snackbar kan”, vindt Van Haga, die het bizar vindt dat er vanuit de overheid geen vangnet is om financieel te helpen bij situaties zoals deze.
Oproep aan ministersÂ
Van Haga roept de ministers YeÅŸilgöz (Veiligheid en Justitie) en Adriaansens (Economische Zaken) op om in zulke situaties te zorgen voor het uitkeren van tijdelijke uitkeringen, zodat ondernemingen voortgezet kunnen worden.Â
Van Haga: “Alles op alles om gezonde ondernemingen weer op te starten. Dus alles op alles om deze Haagse ondernemers te laten terugkeren in hun geliefde snackbar. Op langere duur scheelt dat geld, omdat blijvende bijstand dan achterwege blijft.” BVNL wijst erop dat deskundigen daartoe ook oproepen. “Nabestaanden van geweldsmisdrijven staan vaak in de kou. Er is nul financiële overheidssteun bij zaken zoals deze. En om bijstand te kunnen krijgen, mag je niet teveel eigen bezit meer hebben, waardoor je juist alles moet wegdoen en je van de regen in de drup terechtkomt.”
Lieve mensen
Van Haga stelt dat er in bange dagen ook altijd lieve mensen opstaan. “De zussen Femke en Petra zijn Haagse helden pur sang. Zij zijn de afgelopen week een inzamelingsactie gestart voor het door moord getroffen gezin in Houtwijk. Een hartverwarmende actie die wij als Belang van Nederland van harte steunen. We roepen anderen en de beide ministers op om hetzelfde te doen.”
Vragen van BVNL aan de ministers van Economische Zaken en Veiligheid en Justitie:Â
1) Bent u bekend met het bericht ‘Weduwe in de kou na dodelijke steekpartij’?
2) Deelt u de mening dat het onvoorstelbaar is om te horen dat de overheid de weduwe van de vermoorde snackbareigenaar  niet helpt, maar juist extra op de huid zit? Zo ja, vindt u opmerkingen als ‘verkoop je auto en doe de snackbar maar weg’, ook tenenkrommend en een overheid onwaardig? Graag een gedetailleerd antwoord.
3) Deelt u de mening dat het niet helpt om succesvolle ondernemers blijvend de bijstand in te jagen? Zo ja, heeft u de bereidheid om aanpassingen van de regels door te voeren, waardoor er (financiële) hulp aan nabestaanden van geweldsmisdrijven komt in geval van ondernemingen? Graag een gedetailleerd antwoord.
4) Deelt u de mening dat het bizar is dat er vanuit de overheid geen vangnet is om financieel te helpen in situaties zoals deze, waar je, om bijstand te kunnen krijgen, je niet te veel eigen bezit mag hebben, waardoor je juist alles moet wegdoen en je van de regen in de drup terechtkomt? Graag een gedetailleerd antwoord, met daarbij ook antwoord op de vraag dat er in Nederland overal potjes en regelingen schijnen te zijn, behalve voor hardwerkende ondernemers.
5) Bent u bekend met de inzamelingsactie die twee lieve Haagse zussen zijn gestart? Zo ja, heeft u de bereidheid om ook een duit in het zakje te doen, dan wel de actie via uw social media kanalen te delen?