Oud-Statenlid Robert Pestman wil burgemeester worden van Midden-Groningen

Zodra de sollicitatieprocedure op 23 november aanstaande opengaat zal oud-Statenlid Robert Pestman meteen een sollicitatiebrief sturen naar René Paas, de commissaris van de Koning in Groningen. Pestman weet van aanpakken: “Nait soezen, maar doun!” 

“Ze zoeken volgens de profielschets een burgemeester die met beide benen op de grond staat”, zegt hij. “Niet verder zoeken dan. Ik adem Groningen, ik sta ermee op en ga ermee naar bed. Ik heb een sterke binding met de provincie, met gevoel voor de Groninger identiteit en cultuur. Als burgemeester wil ik ervoor zorgen dat iedereen zich gezien en gehoord voelt. Bovendien ben ik een belangenbehartiger pur sang met één credo; Groningen First!”

Als volksvertegenwoordiger staat Pestman bekend om zijn ‘ombudspolitiek’, met een luisterend oor voor de problemen waar de mensen in Groningen mee zitten. “Midden-Groningen verdient een transparant stadsbestuur dat er is voor de mensen en niet andersom”, zegt hij. “Daar wil ik mij als burgemeester met visie en veel nieuwe ideeën vanuit de stad hard voor maken.”

Volstrekt achterhaald
Naast het dienen van Midden-Groningen heeft Pestman nog een andere ambitie: het op de agenda krijgen van de gekozen burgemeester. De procedure rondom de burgemeestersbenoemingen legt twee zaken zaken pijnlijk bloot. 

1. De bevolking van Midden-Groningen heeft niks te zeggen over de benoeming. 
2. De huidige procedure is een totale ‘black-box’.

Pestman hekelt de sfeer van geheimzinnigheid die rond burgemeestersbenoemingen in ons land hangt. “Openbaar solliciteren naar het burgemeesterschap is niet gebruikelijk. Het geeft wel een extra inkijkje in de procedure. Dat is een ‘black box’. Aan het begin een profielschets, aan het einde een kandidaat uit de hoge hoed. Alle tussenliggende stappen zijn van geheimhouding voorzien en daarmee voer voor speculatie. Achterkamers, partijkartel, banencarrousel: het zijn begrippen die telkens naar voren komen bij de procedure rondom de benoeming van een nieuw burgemeester. Terwijl maar liefst 70 procent van onze inwoners de openbaarheid van de namen van de kandidaten bepleit, blijven deze namen geheim en wordt er krampachtig gestreefd naar het voorkomen van elk mogelijk lek. Onze bevolking loopt met zijn opvatting ver vooruit op de staande praktijk.”

Pestman wil afstappen van de benoemde burgemeester en overstappen naar de gekozen burgemeester. “Daarin zijn twee smaken: kiezen door de gemeenteraad (op basis van een transparant proces) of kiezen door de bevolking. Laat iedere gemeente in Nederland zelf die keuze maken.”

Steun vanuit de Tweede Kamer 
BVNL-partijleider en lijsttrekker Wybren van Haga noemt de gooi van Pestman naar het burgemeesterschap van Midden-Groningen in één woord ‘geweldig!’ “Meer transparantie, het bindend referendum en de gekozen burgemeester zijn speerpunten in ons verkiezingsprogramma. Dat Robert zich in alle openbaarheid kandidaat stelt als burgemeester van Midden-Groningen siert hem. Ik hoop voor de bevolking van Midden-Groningen dat het Robert lukt”, aldus Van Haga, die stelt dat de bal voor de gekozen burgemeester verder bij de Tweede Kamer ligt. “We staan te popelen om daar na de Kamerverkiezingen van aanstaande woensdag verder werk van te maken.”

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.