Opnieuw gekleurd onderzoek naar extreem geweld in voormalig Nederlands-Indië – BVNL wil onderzoek naar Bersiap

BVNL-voorman Wybren van Haga reageert vol afschuw op het zoveelste gekleurde onderzoek dat stelt dat de Nederlandse regering willens en wetens extreem geweld van het leger tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog in de doofpot heeft gestopt.

Onderzoek naar de Bersiap
“Wat een grof schandaal dat KNIL-militairen, die in naam van koning en vaderland een einde kwamen maken aan de moorddadige Bersiap-periode, stelselmatig worden beschimpt en gecriminaliseerd”, aldus Van Haga die pleit voor een onderzoek naar de Bersiap-periode. De Bersiap staat voor een wrede periode in het voormalig Nederlands-Indië, waarin grootschalig genocide is gepleegd op (Indische) Nederlanders, maar ook op Chinezen en Molukkers. De Bersiap begint meteen na de Tweede Wereldoorlog, die (Indische) Nederlanders in de Jappenkampen hadden doorgebracht. Ook daarbuiten werd geleden. Vooral jonge Indonesische vrijheidsstrijders die vreesden voor het herstel van de Nederlands-Indische archipel, vermoordden tussen augustus 1945 en maart 1946 vele duizenden (Indische) Nederlanders, maar ook Chinezen en Molukkers. De naam Bersiap komt van de strijdkreet van de gewelddadige jongeren. Vrij vertaald: ‘Sta Paraat’, of ‘Wees waakzaam’.

“Het onderzoek naar het geweld van Nederlandse militairen in de voormalige kolonie is veel te eenzijdig, het enorme leed van verkrachting, marteling en moord door Indonesische opstandelingen wordt onder tafel geveegd. Dat is onacceptabel”, vindt Van Haga. “Met een onderzoek naar de Bersiap komt de geschiedenis in evenwicht en doen we recht aan het leed van de Indische- en Molukse gemeenschap. Ook wil ik weten wat de status is van de komst van het Bersiap-monument dat aan Hart voor Den Haag raadslid Richard de Mos is toegezegd!”

Rehabilitatie helden
BVNL wil ten onrechte verguisde Nederlandse helden, zoals generaal Spoor en kapitein Westerling, in ere herstellen. Ook vindt BVNL het onbegrijpelijk dat de schadevergoedingsregelingen voor Indonesiërs laagdrempelig zijn en worden verlengd tot 2030. “De Indische- en Molukse gemeenschap kreeg daarentegen vorige week voor de zoveelste keer nul op het rekest, toen de backpay-regeling, een pensioen voor nabestaanden van KNIL-militairen en ambtenaren, werd verworpen.”

In haar verkiezingsprogramma maakt BVNL zich verder hard voor het fatsoenlijk afhandelen van de Molukse kwestie, met excuus en erkenning van het leed. Ook moet Nederland zich inzetten om de ereschuld met betrekking tot Papua in te lossen.

Vragen van BVNL aan de Minister-President mbt het onderzoek naar extreem geweld in het voormalige Nederlands-Indië:

1) Bent u bekend met het bericht ‘Nederland stopte extreem geweld Indonesië in de doofpot’?

2) Deelt u de mening dat het beschimpen van KNIL-militairen, die in naam van koningin en vaderland waren uitgezonden om een einde te maken aan de moorddadige Bersiap-periode, moet stoppen? Graag in uw beantwoording aangeven hoe u gaat staan voor de KNIL-militairen en hun nabestaanden.

3) Wilt u een onderzoek ingelasten naar de Bersiap-periode, een wrede periode in het voormalig Nederlands-Indië, waarin grootschalig genocide is gepleegd op (Indische) Nederlanders, maar ook op Chinezen en Molukkers? Zo ja, hoe gaat u dat doen? Zo nee, waarom niet?

4) Wat is de status van de komst van het Bersiap-monument dat aan Hart voor Den Haag raadslid Richard de Mos is toegezegd? Graag een gedetailleerd antwoord.

5) Wilt u ten onrechte verguisde Nederlandse helden, zoals generaal Spoor en kapitein Westerling, in ere herstellen? Zo ja, hoe gaat u dat doen? Zo nee, waarom niet?

6) Wilt u zich als vertrekkend premier alsnog hardmaken voor de backpay-regeling, een pensioen voor nabestaanden van KNIL-militairen en ambtenaren? Graag een gedetailleerd antwoord.

7) Wilt u zich hard maken voor het fatsoenlijk afhandelen van de Molukse kwestie, met excuus en erkenning van het leed? Graag een gedetailleerd antwoord.

8) Wil Nederland zich inzetten om de ereschuld met betrekking tot Papua in te lossen? Graag een gedetailleerd antwoord.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.