Ontslaggolf in steenkolensector Rotterdamse haven – BVNL wil omscholing voor werknemers

Op het moment dat de twee kolencentrales op de Maasvlakte gaan sluiten in 2030, verliezen veel mensen hun baan. Hier werd vier jaar geleden een omscholingsfonds van 22 miljoen euro voor opgericht, maar er zijn nog steeds geen concrete afspraken hoe dit geld besteed moet worden. Dit zorgt voor grote onzekerheid bij de steenkolensector. BVNL heeft Kamervragen gesteld.

Snel duidelijkheid voor personeel
“Wij vinden het erg belangrijk dat duidelijkheid wordt gegeven aan het personeel. Ze hebben nog maar 6,5 jaar de tijd en dus moet er snel wat gebeuren voordat de overheid opnieuw mensen in de schulden brengt”, aldus Wybren Van Haga, die erop wijst dat straks dankzij het beleid van klimaatpaus Jetten veel mensen werkloos raken. “Hij jaagt hardwerkende Rotterdammers zo de bijstand in.” 

Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie is van mening dat trage proces veroorzaakt wordt door de rechtszaken die zijn aangespannen tegen de sluiting van de kolencentrales. Nu legt hij de verantwoordelijkheid bij de werkgevers om ervoor te zorgen dat hun personeel omgeschoold kan worden. Van Haga: “Het is te zot voor woorden dat de minister geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn beleid. Het is zijn beleid dat omscholing noodzakelijk maakt, dan is hij ook verplicht om ervoor te zorgen dat dit gebeurt.”

Vragen van BVNL aan de minister van Klimaat en Energie, over het tekort aan aandacht voor personeel in steenkolensector:

1. Bent u bekend met de oproep vanuit de steenkolensector om meer aandacht te hebben voor de werknemers in de Rotterdamse haven, voornamelijk in de steenkolensector, die door de energietransitie straks ander werk moeten gaan doen?

2. Wanneer verwacht u de gesprekken over de besteding van het kolenfonds te starten? Wat gaat dit betekenen voor de werknemers tegen hun pensioen aan zitten?

3. Hoe staat u tegenover de zorgen van medewerkers die zich afvragen hoe zij en hun collega’s, die al tientallen jaren werken in deze sector, überhaupt kunnen worden omgeschoold naar nieuwe banen?

4. Waarom legt u de verantwoordelijkheid van het omscholen van het personeel bij de werkgevers, terwijl er nog steeds geen concrete afspraken zijn gemaakt over hoe het kolenfonds wordt besteed?

5. Wat gaat u doen om het personeel in de kolensector tijdig zekerheid te geven?

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.