Naast een motie van wantrouwen, pleit BVNL voor een referendum over hernieuwde gasproductie in Groningen

BVNL wil dat premier Mark Rutte zijn biezen pakt. “Hij heeft stelselmatig geweigerd de Groningsers ruimhartig te compenseren. Niet alleen voor de schade van aardbevingen, ook  met een Gasfonds,” aldus Van Haga die vindt dat de premier moet inpakken en wegwezen.

Ook wil BVNL een referendum organiseren onder de bewoners van Noord-Groningen, over de gaswinning in het gebied. Duidelijk moet worden hoe groot de steun is voor het opnieuw produceren van gas. BVNL verwacht dat een groot deel van de bewoners ervoor kiest om opnieuw gas te produceren.

Van Haga: “Groningers moeten voelen dat het leven voor hen beter wordt bij hernieuwde gaswinning, bijvoorbeeld door de werkgelegenheid aan te jagen, middels investeringen in de Eemshaven, het openhouden van volwaardige ziekenhuizen en het verbeteren van het openbaar vervoer.”

Naïeve feelgood politiek 
BVNL stelt dat er nu naïeve feelgood politiek wordt bedreven, waarbij steeds uitgegaan wordt van een Gronings nee tegen gasproductie, terwijl er zat signalen zijn voor een ja. Zo wees een regionale peiling uit dat een meerderheid van de Groningers de gaswinning wil verhogen om minder afhankelijk te zijn van Rusland. Mensen uit het aardbevingsgebied bleken daar zelfs nog iets meer bereid toe te zijn dan mensen buiten het bevingsgebied. “De pijn zit hem in het geharrewar en het eindeloze gesteggel over compensatie. Dat moet snel en meer dan ruimhartig. Het is bizar en ronduit onacceptabel dat nog steeds niet alle bevingschades zijn gecompenseerd”, aldus Van Haga, die stelt dat Gronings gas een zekere én betaalbare energievoorziening is. 

Een BVNL-petitie die hiertoe oproept haalde al meer dan 14.000 handtekeningen op. 

Als laatste voorstel dient BVNL woensdag een motie in die in elk geval een waakvlamscenario moet bewerkstelligen. “Een oud-Hollands gezegde luidt, geen oude schoenen weggooien voor je nieuwe hebt. Laten we dat, ten tijde van een energiecrisis, met het Groninger gasveld ook niet doen”, zegt de BVNL-voorman.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.