BVNL heeft bezwaar aangetekend tegen de onvolledige afhandeling van het eerste deelbesluit van het Ministerie van Justitie & Veiligheid, over het Woo-verzoek van BVNL mbt het spoedappèl van de overheid over het afschaffen van de avondklok. Waar het ministerie eerder aangaf dat het om meer dan 2000 pagina’s aan informatie zou gaan, kreeg BVNL er slechts 32 toegezonden, waarvan een deel zwartgelakt. Hiermee is niet aan ons informatieverzoek voldaan.
Op 26 januari 2024 diende BVNL een Woo-verzoek in bij het Ministerie van Algemene Zaken over het spoedappèl van de overheid na de uitspraak van de Rechtbank dat de avondklok direct diende te worden afgeschaft. Wij vroegen om alle communicatie binnen de gehele Rijksoverheid rondom deze kwestie. Het Ministerie van Algemene Zaken vernauwde ons verzoek ongevraagd en ongewenst naar slechts het Ministerie van Justitie & Veiligheid, het Ministerie van VWS en het RIVM. Ook tegen deze vernauwing van het verzoek is BVNL in bezwaar gegaan. Het Ministerie van Algemene Zaken zette als reactie daarop de Landsadvocaat, Pels Rijcken, op de zaak. Zowel VWS als het RIVM hebben nog geen informatie verstrekt. Het Ministerie van J&V zegde voor de zomer toe in vijf tranches documentatie vrij te geven, de laatste tranche uiterlijk op 31 maart 2025. De eerste tranche werd niet op de toegezegde datum vrijgegeven, volgens J&V omdat het verzoek een omvangrijke hoeveelheid informatie zou bevatten. Dat wij uiteindelijk maar een zeer summiere hoeveelheid informatie hebben ontvangen in deze eerste tranche strookt dientengevolge niet met de toezegging die is gedaan. BVNL heeft daarom een bezwaarschrift ingediend en wil graag in gesprek met J&V om tot overeenstemming te komen.
Eerder deze week werd bekend dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken de andere departementen binnen de Rijksoverheid oplegt om bewust en actief informatie geheim te verklaren en als gevolg daarvan niet te verstrekken aan burgers, journalisten en volksvertegenwoordigers die daar, conform de Woo en de openbaarheid van bestuur, om vragen. Inmiddels gaat het zelfs zover dat de rechter het Ministerie van V&WS geen dwangsommen meer oplegt, omdat het departement zich daar toch niets van aantrekt. Dit is een onrechtmatige en zorgelijke gang van zaken en een gevaar voor onze democratie en rechtsstaat. De overheid is verplicht om transparant te zijn en zich te laten controleren. De laatste jaren wordt dit steeds verder onmogelijk gemaakt en het recht op informatie van de bevolking steeds verder ingeperkt op oneigenlijke gronden, waar ook rechters, de Raad van State en het Advies College Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) de Rijksoverheid al meermaals voor op de vingers heeft getikt. De verschoningsgronden van de Woo worden te breed geïnterpreteerd en te ver opgerekt. De Rijksoverheid stelt zichzelf daarmee boven de wet. Dit is een gevaarlijke glijdende schaal, die de overheid te veel macht geeft en de burgers vogelvrij verklaart. BVNL verzet zich hiertegen en zal zich hard blijven maken voor transparant en eerlijk bestuur en beleid waarover verantwoording en rekenschap wordt afgelegd aan het volk.
Lees hier het bezwaarschrift.
BVNL heeft meerdere Woo-verzoeken en juridische procedures lopen rondom het coronabeleid van de Nederlandse overheid. Wij houden u regelmatig op de hoogte van de voortgang van deze procedures. Voor meer informatie kunt u ook terecht op de website van Stichting Coronaschade.