Minister van Justitie en Veiligheid moet opheldering geven over ‘AH-steker’

BVNL wil van minister Yesilgöz (Veiligheid en Justitie) weten hoe het mogelijk is dat de vermoedelijke ‘AH-steker’ een beruchte ex-tbs’er is, die eerder is veroordeeld voor ernstige geweldsmisdrijven en bedreiging.

De 56-jarige Antilliaan Jamel L., die dinsdag is opgepakt voor het doodsteken van een 36-jarige vrouw in de Albert Heijn in Den Haag, staat bekend als levensgevaarlijk en gestoord. Dat melden goed ingevoerde bronnen binnen het Openbaar Ministerie.

“Op Curaçao was in 2016 al bekend dat de man de buurt terroriseerde. Buurtbewoners uit Tera Pretu klaagden er destijds al over, maar de politie deed niks. De man zou lijden aan schizofrenie en is een veroordeelde moordenaar. Hoe kan het dat deze man in 2023 vrij rondloopt in ons land en hier dus de vermoedelijke dader is van een brute moord?” vraagt Van Haga, die middels Kamervragen opheldering eist van de minister. 

Brief burgemeester  
Op dinsdag stelden de raadsleden Richard de Mos (Hart voor Den Haag) en Sebastian Kruis (PVV) al raadsvragen over de moordpartij. Zij vroegen om maatregelen tegen de ernstige toename van messenbezit en messengeweld in de Hofstad.

“Met deze nieuwe kennis,  willen wij voor het weekeinde een brief van burgemeester Jan Van Zanen, waarin hij uiteenzet hoe het kan dat de Haagse samenleving niet is beschermd tegen deze man. In 2016 veroorzaakte zijn vrijlating grote onrust op Curaçao. Hij zat een straf uit voor een zwaar geweldsdelict. Niemand durfde het aan om de man met zware psychiatrische problemen op te nemen. Hij kwam dus zonder problemen in onze stad en nu is hij dus waarschijnlijk de dader van een vreselijk misdrijf”, aldus De Mos en Kruis.

Vragen van BVNL aan de minister van Justitie en Veiligheid inzake de AH-steker uit Den Haag:

1) Bent u bekend met het bericht dat de vermoedelijke AH-steker een beruchte ex-tbs’er is, die eerder is veroordeeld voor ernstige geweldsmisdrijven en bedreiging? 

2) Bent u ook bekend met het feit dat op Curaçao in 2016 al bekend was dat de man de buurt terroriseerde, dat . buurtbewoners uit Tera Pretu er destijds al over klaagden, maar de politie deed niks. En dat de man zou lijden aan schizofrenie en een veroordeelde moordenaar is? Zo ja, hoe kan het dat deze man in 2023 vrij rondloopt in ons land en hier dus de vermoedelijke dader is van een brute moord? Graag een gedetailleerd antwoord. 

3) Bent u bekend met de schriftelijke vragen van de raadsleden De Mos en Kruis, waarin zij o.a. opheldering vragen over het feit dat het aantal verwarde personen op straat toeneemt en de bezuinigingen op de GGZ-zorg gevoeld worden? Zo ja, in hoeverre gaat u het aantal verwarde personen dat onbegeleid op straat rondloopt terugbrengen, o.a. door de bezuinigingen binnen de GGZ terug te draaien? Graag een gedetailleerd antwoord.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.