Minder overheid, sneller een nieuw kabinet: versimpel de formatie

Tweede Kamerlid Van Haga: “Pieter Omtzigt kan straks gewoon een rondje bellen.”

Na het verkennersdebacle bij de formatie van het kabinet Rutte IV, in 2021, oordeelde de evaluatiecommissie dat er ruim voor de volgende verkiezingen een debat over de formatie moet worden gevoerd. Dat streven is alvast niet gelukt: de Tweede Kamer vergadert er welgeteld anderhalve week voor het verkiezingsreces over. Maar de oplossing is wat BVNL betreft duidelijk: hou het simpel.

Beschamende zelfbevlekking
“Die hele formatie is een soort circus, waarbij steeds dezelfde hoofdrolspelers ten tonele verschijnen”, vindt Van Haga. “Het is weinig meer dan politieke werkverschaffing, op kosten van de belastingbetaler. En die koopt er niks voor, want het hele proces duurt ellenlang en ondertussen is het land stuurloos. Less is more, zoals altijd als het de overheid betreft. Maar in plaats daarvan zouden er nu protocollen moeten komen en nog meer oeverloze debatten. De zelfbevlekking begint inmiddels echt beschamend te worden. Het enige dat de kiezer wil is na 22 november zo snel mogelijk een nieuw kabinet, dat eindelijk orde op zaken gaat stellen. En dat kan, want waarom zouden we moeilijk doen, als het ook makkelijk kan?”

Van Haga: “Pieter Omtzigt kan straks gewoon de telefoon pakken en aan Dilan Yesilgöz vragen of zij zin heeft om met hem een kabinet te vormen. Daar hebben we geen verkenners en informateurs voor nodig. Bovendien wordt daarmee echt gehoor gegeven aan de stem van het volk. Dat heeft tenslotte gesproken, dus het is dan niet meer dan logisch dat de winnaar van de verkiezingen het voortouw neemt en de boel regelt. Dat scheelt een hele hoop tijd, ambtenaren en politieke mastodonten die uit de Haagse krochten worden opgediept om kapitale adviezen uit te brengen.”

Poppenkast
BVNL wil een drastische verkleining van de overheid, met 30 procent. “Daar kunnen we na de verkiezingen meteen mee beginnen door geen verkenners meer aan te stellen en de formatie klein te houden. Maar als we echt een politieke omwenteling nastreven, dan zijn we er niet met alleen andere partijen aan de macht, dan moeten we ook de procesvoering hier in Den Haag grondig onder handen nemen. Want laten we eerlijk zijn: briefjes met dubieuze teksten worden niet ‘per ongeluk’ gefotografeerd. Verkenners, informateurs en ambtenaren worden niet ‘zomaar’ aangesteld. Niets gebeurt hier zonder dat er een pervers belang achter zit. Een herhaling van zetten van 2021 voorkomen we alleen maar als we het doek laten vallen voor de poppenkast die hier al sinds jaar en dag wordt opgevoerd.” 

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.