Maak Nederland gaszeker en energiesoeverein

Nederland beschikt over het grootste aardgasveld in Europa, dat ons schoon en duurzaam van energie kan voorzien. Desondanks wil dit kabinet stoppen met het gebruiken van aardgas. BVNL blijft oproepen tot het heropenen van het Groninger gasveld en in te zetten op energiesoevereiniteit.

In het Groninger gasveld ligt op dit moment 500 miljard aan gas opgeslagen. De aardbevingen in Groningen zouden verdere gaswinning in de weg staan. Maar deze aardbevingen zijn een resultaat van onzorgvuldigheid. Van Haga: “Het is technisch mogelijk om veilig gas te winnen op een laag productieniveau van 12 miljard m3 per jaar.” Met water- of stikstofinjecties in de grond kunnen aardbevingen worden voorkomen. Hiermee wordt de grond opgevuld en verzakt dan niet.

Zekerheid
Met de gaszekerheid is het in Nederland slecht gesteld. We hebben geluk gehad met de zachte winter, maar als dat het volgende winter kouder is, zijn we afhankelijk van Russisch gas. Hetzelfde Rusland waar Nederland via Oekra├»ne tegen vecht, moet ons dan verwarmen. Als er geen Russisch gas meer geleverd wordt, verwacht Het Internationaal Energie Agentschap een tekort van 40 bcm gas. BVNL maakt zich zorgen: “Gaan we weer onderkoelde bejaarden zien die het ziekenhuis binnengereden worden?”

Oplossing
De energierekeningen zijn torenhoog, niet alleen vanwege het stijgen van de energieprijzen, maar vooral ook door de hoge belastingen op aardgas. Wat BVNL betreft is het de taak van de overheid om voor goedkope energie te zorgen. Het is tijd om de belastingen op aardgas te verlagen en het Groninger gasveld weer te openen, voor schoon en betaalbaar gas. Zodat heel Nederland er warmpjes bij zit.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.