Op 4 april jl. zond RTL Nieuws in het journaal van half 8 een item uit over desinformatie. Hierin werden, zonder toestemming en zonder hoor en wederhoor, beelden getoond van personen met gezondheidsklachten na coronavaccinatie en hun social media accounts. Een klacht hierover legde de redactie naast zich neer. Daarom dient de Stichting Coronaschade een klacht in tegen RTL Nieuws, bij de Raad voor de Journalistiek.
Magdalena Dzambo, één van de personen die herkenbaar in beeld kwam en werd neergezet als een verspreider van desinformatie, schrijft, nadat haar klacht wordt weggewuifd door RTL Nieuws, aan de Raad voor de Journalistiek het volgende:
‘Ik ben door de uitzending zeer gegriefd. Ik steek mijn kop boven het maaiveld uit, ondanks het immense taboe waarmee ik te maken heb in onze maatschappij, namelijk het gegeven dat ik door de vaccinatie ernstig chronisch ziek ben geworden en dan word ik door RTL Nieuws weggezet als desinformatie verspreider, terwijl ik al zwaar getraumatiseerd ben. Ik verspreid geen ‘desinformatie’. Ik heb ernstige gezondheidsklachten gekregen door de coronavaccinatie. In mijn medisch dossier is ook bevestigd door Maastricht UMC dat al mijn klachten zijn ontstaan na coronavaccinatie. Mijn ervaringsverhaal is geen ‘wild verhaal’, maar de lelijke realiteit.’
Lees hier de hele klacht van Magdalena Dzambo.
Wybren van Haga: “Het is al erg genoeg dat de reguliere media de afgelopen jaren geen enkel echt kritisch geluid heeft laten horen over het coronabeleid en de coronavaccinaties. Maar dat mensen die als gevolg daarvan te kampen hebben met grote gezondheidsschade door diezelfde media vervolgens ook nog schaamteloos worden misbruikt om het overheidsnarratief te blijven verspreiden, is een journalistieke doodzonde. Stichting Coronaschade heeft daarom ook een klacht neergelegd bij de Raad voor de Journalistiek. Dat de redactie aangeeft ‘gewoon te hebben geGoogeld’ en de beelden die daarbij naar boven kwamen te hebben gebruikt, is geen excuus en het is al helemaal geen journalistiek. RTL Nieuws verspreid hiermee zelf desinformatie en als de redactie daarvoor geen verantwoordelijkheid wil nemen, dan moet de Raad voor de Journalistiek ingrijpen.”
Lees hier de klacht van de Stichting Coronaschade.