Lale Gül overweegt verhuizing naar het buitenland wegens bedreigingen. BVNL stelt Kamervragen

Schrijfster Lale Gül wordt dusdanig bedreigd, dat zij overweegt Nederland te verlaten. Sinds het uitkomen van haar debuutroman ‘Ik ga leven’ wordt Gül stelselmatig lastiggevallen. Wybren van Haga vindt het absurd dat de vrijheid van meningsuiting in ons land in het geding is gekomen en stelt Kamervragen.

“Het is volstrekt onaanvaardbaar dat schrijvers ons land willen ontvluchten, omdat zij zich vanwege vele bedreigingen zeer onveilig voelen. De vrijheid van meningsuiting staat hiermee ernstig onder druk. Ik wil van het kabinet weten wat het doet om op te komen voor het vrije woord en schrijvers zoals Gül te beschermen. Zijn er bedreigers opgepakt en berecht? Wordt de beveiliging van Gül volledig betaald door de Staat?”
 
Van Haga stelt dat er in Nederland al jaren een ontwikkeling gaande is waarbij mensen niet meer vrij zijn om zich te uiten. Steeds meer van deze mensen krijgen te maken met ernstige bedreigingen en besluiten daarom uit veiligheidsredenen te emigreren. Zo verlaten bijvoorbeeld steeds meer Joden ons land vanwege toenemend anti-semitisme. Dit is onaanvaardbaar.

Van Haga stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken:

1) Bent u bekend met de berichten ‘Lale Gül overweegt verhuizing naar buitenland wegens bedreigingen’ en ‘Nederlandse Joden emigreren vaker naar Israël’
2) Deelt u de mening dat het volstrekt onaanvaardbaar is dat schrijvers zoals Lale Gül na het uitbrengen van een boek het land vanwege veiligheidsredenen willen verlaten? Zo ja, wat doet u om de vrijheid van meningsuiting te waarborgen? 
3) Wat doet u om schrijvers zoals Gül te beschermen tegen bedreigingen? Zijn er bijvoorbeeld bedreigers opgepakt en berecht? Wordt de beveiliging van Gül volledig betaald door de Staat?
4) Bent u zich ervan bewust dat emigreren vanwege bedreigingen en veiligheidsredenen al een trend is binnen de Joodse gemeenschap? Zo ja, wat gaat u doen om deze zorgelijke trend te doorbreken? Graag een uitgebreide toelichting. 

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.