Kilometerheffing is diefstal. BVNL wil opcenten op motorrijtuigenbelasting halveren

De VVD is met het loslaten van haar verzet tegen invoering van kilometerheffing definitief een zijspan van D66 geworden. Daarmee maakt de partij zich schuldig aan diefstal van de automobilist.

“Mensen die de auto keihard nodig hebben, bijvoorbeeld voor woon- werkverkeer, mogen straks diep in de buidel tasten. Een vakantie met de auto richting buitenland gaat ook flink extra belast worden. Totaal onwenselijk”, aldus Van Haga, die ook grote bezwaren heeft tegen het schenden van de privacy van automobilisten. “Autorijden staat straks gelijk aan ‘Vadertje Staat is watching you’. 

BVNL wil de opcenten halveren. Van Haga: “Provincies innen, via de opcenten, in totaal 1,7 miljard euro aan autobelasting. Provincies kunnen deze inkomsten vrij besteden. Het geld gaat dus niet alleen naar wegen, maar ook naar andere zaken. Bizar dat de automobilist daaraan mee moet betalen.” De opbrengsten van provinciale opcenten moeten besteed worden aan mobiliteit. Een verhoging van de opcenten moet altijd gekoppeld zijn aan extra investeringen in bijvoorbeeld wegen, fietspaden of treinen. Daarom kunnen de opcenten gehalveerd worden. Provincies moeten de automobilisten duidelijk inzicht geven in de opbrengst en besteding van de opcenten. Bij de Provinciale Staten verkiezingen zal BVNL hierop inzetten.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.