Kickboxlegende Alistair Overeem wil te weinig bewegen te lijf met meer gym op school  

Overeem: “Het schoolzwemmen moet terugkomen. Een gezonde basis zorgt voor een gezonde toekomst.”

Nederlanders zijn de afgelopen drie jaar minder gaan bewegen, meldt het RIVM. Vooral jongeren krijgen steeds vaker niet genoeg lichaamsbeweging. “Ik wil de perceptie van gezondheid en het gezondheidsbeleid in Nederland veranderen”, aldus Alistair Overeem. “Preventie en een gezond fundament leggen bij kinderen is daarbij heel belangrijk.” De kickboxlegende staat als lijstduwer als nummer 41 op de kandidatenlijst van BVNL.

Alistair vindt het zorgelijk dat steeds meer kinderen de richtlijn voor bewegen niet halen. “In Amsterdam haalt gemiddeld 60 procent van de kinderen de beweegrichtlijn niet. Daarom wil BVNL het aantal verplichte gymuren op basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs verdubbelen, van circa twee naar circa vier uur per week. Ook moet er worden geïnvesteerd in het aantal gymzalen, waarvan er nu te weinig zijn”, vindt Overeem. De oud-topsporter wil overgewicht onder kinderen en jongeren bestrijden door scholen meer te laten samenwerken met sportverenigingen. “Stimuleer het lid worden van een vereniging. Een gezonde basis leg je vroeg en daar profiteer je je hele leven van. Als individu, maar ook als samenleving als geheel. Preventie leidt voor minder druk op de zorg en tot minder hoge zorgkosten.”

Zwemles
Overeem wil ook het schoolzwemmen weer terugbrengen “Tot 1985 kreeg ieder kind zwemles via school. Maar nu gaan scholen en gemeenten zelf over de organisatie en financiering, wat in veel gevallen heeft geleid tot de afschaffing van het schoolzwemmen. Dit is een gevaarlijke ontwikkeling. In een waterrijk land als Nederland moet ieder kind kunnen zwemmen. Met enige regelmaat verdrinken er kinderen zonder zwemdiploma. Bovendien is zwemmen heel gezond en als we dat waarborgen via school slaan we twee vliegen in een klap.” Hij wijst daarbij ook op het verdienmodel dat zwemlessen soms zijn geworden, de enorme wachtlijsten en de oplopende kosten voor mensen met een smalle portemonnee.

Preventie
Wat Overeem betreft is preventie het sleutelwoord om gezond te blijven, of juist weer te worden. “Stimuleer fietsen, organiseer kennismakingstrainingen bij sportscholen en niet in de laatste plaats: stimuleer gezonde voeding, o.a. door de BTW op groente en fruit af te schaffen. Dat mag best iets kosten. Immers, nu investeren, levert winst op voor de lange termijn. Uiteindelijk wordt iedereen daar – letterlijk en figuurlijk – beter van.”

BVNL Fight Night
Alistair, de enige vechtsporter ooit die wereldkampioen was in zowel het MMA, als K-1, is druk op campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen. Woensdag is hij in Limburg. Om 15.00 verwacht hij in Venlo bij het Jongerencentrum aanwezig te zijn, om jongeren te wijzen op de gevolgen van overmatig telefoongebruik.

In de avond geeft hij een lezing in Horst, tijdens een bijeenkomst die door Da Vinci, het wetenschappelijk bureau van BVNL, wordt georganiseerd. Vrijdag is Overeem samen met lijsttrekker Wybren van Haga in Bunnik. Tijdens deze avond komen de belangrijkste speerpunten van BVNL aan bod en gaan beide heren samen in gesprek over de oplossingen die Nederland voorop en vooruit helpen.

Ben jij al lid van BVNL?

Door lid te worden van BVNL profiteer jij van allerlei voordelen.